Folytatódik az Apple vs. FBI ügy

Aki még nem hallott volna az esetről annak röviden elmondanám a lényeget. A San Bernardinóban még tavaly decemberben történt lövöldözés egyik elkövetőjének Syad Farook-nak egy iPhone mobiltelefonja volt amit természetesen lefoglaltak a hatóságok. Az FBI szerint a készüléken sok fontos információ lehet amivel estlegesen megakadályozhatnák a közeljövőben bekövetkező ilyen terrorcselekményeket, illetve az elkövetők még nem ismert társai személyazonosságát megállapíthatnák.

Az eset pikantériája, hogy az FBI nem tud mit kezdeni az iOS védelmi rendszerével, mert 10 sikertelen próbálkozás után az adatok örökre elvesznek. Ezért arra kérték az Apple-t, hogy készítsenek egy olyan iOS verziót amivel egy biztonsági rés keletkezik a rendszeren. Tehát amerikai igazságügy azt szeretné, hogy az iPhone-okon legyen egy előre meggyengített védelem és, így nemzetbiztonságilag fontos esetekben be tudnának törni a készülékekbe adatok kinyerése céljából. Természetesen az Apple vezér Tim Cook nem ment bele ebbe a felhasználók adatainak védelme érdekében. Az amerikai közvélemény többsége mellett több tech cég is az Apple mellé állt elsőként a WhatsApp alapítója, majd a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai. Facebook közleményben Mark Zuckerberg azt mondta, hogy továbbra is harcolni fognak az olyan követelések ellen, amelyek a tech cégek biztonsági rendszereit akarják gyengíteni. A cégek szerint természetesen segíteni kell az FBI munkáját, de nem mindegy, hogy egy ilyen kérésnek milyen üzenete van a felhasználók felé. Hiszen senki sem szeretné, hogy a kormány vagy akár valaki más kémkedjen utána. Természetesen vannak olyanok is akik a a kormány mellé álltak például Bill Gates a Microsoft alapítója vagy éppen John McAfee cyberbiztonsági legenda, aki felajánlotta, hogy hacker csapatával feltöri az iPhone-t.

Mint később kiderült nem teljesen egyedi esetről lenne szó mivel az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának raktárában legalább 12 másik olyan iPhone is várakozik amiből adatokat szeretnének kinyerni, de eddig nem sikerült nekik.

A most történt fordulat ott szerint Tim Cook egy interjúban elmondta, az Apple teljes mértékben elkötelezett a személyi adatok védelme iránt. Ezért a végső cél az, hogy olyan védelemmel lássák el mobiltelefonjaikat amit utólag még ők sem képesek feltörni. Mondhatni az FBI ezzel csak azt érte el, hogy az Apple még tovább erősítse az iOS rendszer védelmét.

apple vs fbi.jpg

MEGOSZTÁS