Gyorsan elrepült 10 év az Android felett

írta: odinsann

Az Android az egyik legnépszerűbb platform a mobilpiacon, mára már az okostelefonok 88%-án fut a rendszer valamelyik verziója.


Tíz éve kezdődött az Android pályafutása, még Apache licenc alatt és akkor még egy szűk fanatikusokból álló körön kívül nem igazán nyerte el a felhasználók tetszését. Az alapjában 2005-ben megkezdett fejlesztést az Android Inc. kezdte el, melyet a későbbiek során a Google felvásárolt és 2008 október 21-én bemutatták a HTC által legyártott T-Mobile G1 nevű készüléket, ami leginkább csak egy koncepciótelefon volt, hogy felkeltse a fejlesztők és a cégek érdeklődését.

2010-ben a Google bemutatta a Nexus sorozat első darabját a Nexus One-t, majd még ebben az évben bejelentették az utódot is, amit már a Samsung gyártott és a Nexus S nevet kapta. Az elmúlt évek során a nyílt forráskódú Android rendszer igen erősen kinőtte magát. Azóta több nagyobb rendszerfrissítés is érkezett, kezdetekben az Android 2.2 anno még Froyo néven érkezett, azóta pedig évről évre érkeznek az újabbak.

A jelenlegi legfrissebb az Andriod 9.0 Pie, melynek elterjedése még eléggé gyermekcipőben jár, de a Project Treble-nek köszönhetően érezhetően gyorsabb az elterjedése mint az előző Android verzióknak. Azt biztosra vehetjük, hogy az elkövetkezendő években számos újítást fog majd kapni az Android, 10 éve alatt jelentős változásokon esett át és ez a közeljövőben sem lesz másképp.

forrás: wikipédia