Gyülekeznek a viharfelhők a TikTok felett

A közelmúltban az indiai kormány betiltotta a TikTok-ot további 58 kínai alkalmazással együtt. Hiába próbálja bizonygatni a ByteDance Ltd., hogy nem adnak ki adatokat a Pekingnek, már az Egyesült Államokban is nagyon rezeg a léc és most a pénzügyi szektor is nekiment a TikTok-nak.

Az állami tiltakozások mellett, az Anonymus nevű hackercsoport is össztűz alá vette az applikációt, ők azt javasolták, hogy jobb lenne mindenkinek minél előbb törölni a TikTok-ot, mert Kína ezen keresztül gyűjt adatokat. A TikTok körüli balhé egyébként még decemberben indult, akkor több informatikus állt elő azzal, hogy az alkalmazás kínai szerverekre továbbít adatokat.

Kevin Mayer a TikTok vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a kínai kormány soha nem kért tőlünk felhasználói adatokat és ha a jövőben ilyen kérést kapnának nem is teljesítenék azt. A kényes adatokat a cég szingapúri szervereken tárolja, ami Peking számára teljesen elérhetetlen.

A napokban felröppen az a hír is, hogy az Egyesült Államokban néhány szenátor már kezdeményezte, hogy vizsgálják át alaposan a videómegosztót. A Trump kormány egyébként sem ápol túl jó kapcsolatot a kínai techóriásokkal, könnyen megeshet tehát, hogy a TikTok -ami tavaly a harmadik legtöbbször telepített app volt az USA-ban- a Huawei-hez hasonlóan tiltólistára kerül. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter üdvözölte az indiai kormány döntését és hozzátette, hogy a TikTok és társai valójában Kína megfigyelőállamának kiterjesztésére szolgál.

Az Amazon egy e-mailban arra kérte a dolgozóit, hogy töröljék az applikációt a mobiljukról. Később viszont a vállalat szóvivője cáfolta a hírt, és azt állította, hogy ezt az e-mailt véletlenül küldték ki. Kicsit fura a dolog, hiszen egy ilyen előre megírt üzenetet nehéz lenne akaratlanul szétküldeni.

Most Amerika egyik legnagyobb globálisan működő pénzügyi vállalata a Wells Fargo vezetése is arra kérte a dolgozóit, hogy töröljék a TikTok-ot, mert rengeteg a biztonsági és adatvédelmi kérdést vet fel. Nehéz lenne megmondani mi lesz a videómegosztó sorsa, nálunk valószínűleg továbbra is használható lesz, de a ByteDance Ltd. rengeteg pénz fog veszíteni a különböző cégek és országok tiltása miatt.