Hét hónapig fertőzött egy Androidos vírus, melynek több 100 millió készülék eshetett áldozatául

Hónapok elteltével vették csak észre azt a Play Áruházból letölthető alkalmazást ami ezt kihasználva már biztosan több mint 100 millió készüléket fertőzött meg.


A Lookout-nak köszönhetjük a BeiTaAd nevű kártevő tombolásának megállítását, mivel ők vették észre azt a Play Áruházból is letölthető szoftvert ami felelős volt rengeteg telefon megfertőzéséért, melyet mellesleg a Google sem vett észre. Az eddig begyűjtött információk alapján a BeiTaAd összesen 238 alkalmazásban volt megtalálható, melyek közül az egyik a TouchPal nevű applikáció volt, amit csak a Play Áruházból 100 millióan töltöttek le. A forrás meg is jelölte, hogy mi volt az a 238 apk fájl melyben a vírus megtalálható volt, amit ezen a linken, a lap alján találhattok meg. Az androidauthority becslései szerint összesen 440 millió Androidos mobiltelefont sikerült megfertőznie a kártevőnek.

A BeiTaAd egy adware, ami folyamatosan hirdetésekkel szórta a felhasználókat, néha már olyan szinten, hogy használhatatlanná tett telefonokat, és hívásokat is megszakított. Azért érdekes, hogy mind a 238 fertőzött alkalmazás egyetlen fejlesztői gárdához tartozik, ez a kínai CooTek, azt azonban nem tudni, hogy nekik közük volt-e a BeiTaAd-hoz, mivel az sem kizárható, hogy valakinek sikerült feltörni a rendszerüket. Állítólag már az összes kérdéses alkalmazást eltávolították a Play Áruházból, vagy egy újabb verzióra frissítették, így “elvileg” már nincs veszély. Azért nyugtalanító, hogy a Google sem vette ezt észre és hét hónapnak kellett eltelnie mire megszüntették a fertőzéshullámot.

FORRÁSlookout
MEGOSZTÁS
Mindig is érdekeltek a mobiltelefonok, 2016-ban kezdtem el saját oldalam, azóta naponta írok a számomra is érdekes tartalmakról.