Hibrid eszközzel térne vissza a mobilpiacra a Microsoft

A Microsoft alaposan megreformálta a Surface termékpalettáját, célpiacnak megfelelően AMD, Intel és Qualcomm lapkát is kínálnak az újdonságok mellé, ami már alapból egy piros pont. Új készülékek is jönnek, minket a két képernyős, Androidot futtató mobil-táblagép hibrid Surface Duo fogott meg.


A készülék egyelőre még csak koncepció, a bemutatón a Snapdragon 855-tel szerelt prototípust lehetett szemügyre venni. Tekintve, hogy 2020 végére tervezik piacra dobni az eszközt, a lapkakészlet szempontjából valószínűleg nem lehet végleges megoldásként tekinteni a közel egy éves rendszerchipre. A hardver tehát addig még változhat, ugyanez a helyzet a szoftverrel is, ami most Android 10 volt. A mulititasking ígéretes, a rendszer villámgyors, két kijelzőnek pedig rengeteg előnye van. Az alkalmazásokat és tartalmakat egyik képernyőről a másikra lehet áthúzni, kiterjeszteni vagy éppen megosztva futtatni őket. A videón látottak alapján a Google és a Microsoft alkalmazásai is elérhetőek lesznek az eszközön.

Használathoz viszont mindenképp szét kell nyitni a Surface Duo-t, mivel külső képernyő nincs, addig hívást sem tudunk fogadni. Így nem is lehet a Mate X és a Galaxy Fold kihívójaként említeni a Duo-t, hiszen ahogy a neve is árulkodik róla, két darab panellel rendelkezik a masina. A Microsoft érthető okokból nem merte bevállalni a hajlítható kijelzőt. Szétnyitva két darab 5,6 hüvelykes képernyő tárul elénk, a középen lévő csuklópánt 360 fokot tud fordulni, így mindkét oldalra kerülhet kijelző, nyilván így sokkal egyszerűbb megfogni és telefonálni vele. A Microsoft nem tárt fel semmi részletet a Surface Duo-val kapcsolatban, az akkumulátor kapacitását, a kamerák számát és felbontását egyelőre homály fedi. Az elkövetkezendő hónapokban talán többet megtudunk majd a Surface Duo-ról, addig érjük be a fenti videóval.