Huawei Freebuds 3: Rosszat nem lehet róla mondani

A 2019-es IFA-n bemutatott Freebuds 3 egy ideje már itthon is kapható, első körben fekete és fehér színekben lehetett megvásárolni, de nemrég befutott a vörös változat is. A Mate 30 Pro hazai startjának sajtótájékoztatóján az utóbbit is bemutatták, és persze kaptunk lehetőséget a Huaweitől a Kirin A1 Audio chippel szerelt Freebuds 3 tesztelésére is.


A Freebuds 3 csomagolása egy USB C kábelt, garanciajegyet, használati útmutatót, a két fülest és a hozzájuk tartozó tokot rejti. Lényegében semmi felesleges dolog, csak amire szükség van. Természetesen nem csak Huawei telefonnal, hanem bármilyen más készülékkel használható a Freebuds 3. A beállítás rendkívül egyszerű, használhatjuk a dobozon vagy a leíráson lévő QR kódot, ami rögtön átdob a Huawei SmartHome applikáció letöltő oldalára, de nem feltétlen szükséges telepíteni az appot.

A mobilunkon a beállítások menüpont alatt, a Bluetooth eszközöknél is látja a készülék a fülest, ehhez csupán a tokot kell felnyitni és úgy kell párosítani a Freebuds 3-at a telefonhoz. Érdemes egyébként telepíteni a SmartHome alkalmazást, mivel több másik Huawei eszköz mellett itt tudunk mélyebben belenyúlni a beállításokba, láthatjuk a töltöttséget, állíthatjuk a zajszűrést vagy éppen a gyorsindítókat. Én egy iPhone 11-el használtam a Freebuds 3-at és jó hír, hogy szerencsére az App Store-ban is megtalálható a SmartHome alkalmazás.

A dizájn egyértelműen az AirPodsra hasonlít, de a Huawei mentségére szóljon, hogy az ilyen kiegészítőknél nem sok mozgástere van a gyártóknak. A tok viszont szerintem sokkal jobban néz ki, mint az Apple megoldása. Cserélhető gumipárna nincs, ezért érdemes vigyázni, mert bizonyos helyzetekben ha nem annyira “kompatibilis” a fülünk a Freebuds-al kieshet belőle a kis kütyü. Viszonylag jól illeszkedik, de evés közben nekem a bal fülemhez néha oda kellett nyúlni, mert éreztem, hogy kezd kicsúszni belőle, ez persze nem feltétlen a füles hibája. A jobb fülemnél viszont ilyen nem volt, stabilan a helyén maradt.

A Kirin A1 és a hangzás

A Kirin A1 chip felel az audio élményért, és elég jól teszi a dolgát. Az aktív zajszűrés szerintem tökéletesen működik, persze akad jobb megoldás is, de jóval magasabb árkategóriában és nagyobb méretben. A füleseken egyébként nyomásérzékeny felület is van, ha a bal oldalit duplán érintjük meg bekapcsol a zajszűrés és a körülöttünk a hangok szépen lehalkulnak. Ha a jobb oldalit érintjük meg kétszer a következő zeneszámra tudunk ugrani alapértelmezetten, de erre a SmartHome alkalmazásban más funkciót is beállíthatunk.

A hangerőre nincs panasz, még a maximumon is teljesen tisztán szól, nem recseg, nem torzít. Értelemszerűen túl sok mély nincs benne, akinek ez problémát jelent, ne ezt a fülest válassza. A Freebuds 3 egy speciális szélzajszűrős mikrofonnal rendelkezik, ezt én az elmúlt napokban az időjárás miatt nem tudtam kipróbálni, akivel beszéltem tisztán hallott engem, és én is jól hallottam a másik felet.

Töltés és üzemidő

A Freebuds 3 USB C porton és vezeték nélküli töltéssel is tölthető. A fülesek nálam több mint két órát bírtak aktív zajszűrés mellett, de elvileg ha kikapcsoljuk a zajszűrést valamivel hosszabb az üzemidő. Freebuds 3Az újratöltés csupán néhány percet vesz igénybe, és a fülesekhez tartozó toknak sincs szüksége órákra a teljes feltöltéshez, nálam körülbelül 10-15 perc volt ez a művelet. Érdekesség, hogy a mobil hátlapjára téve is töltődik a Freebuds 3, ehhez persze olyan készülék kell, ami támogatja a fordított töltést.

Végszó

A Freebuds 3 egy elég korrekt kis füles lett, pont annyit tud amennyit kell. A kis méret és a könnyű hordozhatóság mellé ráadásul kapunk zajszűrőt is, amit a konkurencia olcsóbb megoldásai nem feltétlen mondhatnak el magukról. Egyetlen negatívum az ár, jelenleg 52 ezer forinttól indul, talán 40 ezer forint reálisabb lenne érte.