Huawei FreeBuds 4i: Nagyszerű ár-érték arányú true wireless fülhallgató aktív zajszűréssel

A Huawei FreeBuds Pro 2020 egyik meglepetésslágerének bizonyult, és a kínai gyártó visszatért egy új aktív zajszűrős fülhallgatóval, a Huawei FreeBuds 4i-vel. Ameddig a FreeBuds Pro megpróbálta meghódítani a true wireless fülhallgató-piac prémium szegmensét, addig a FreeBuds 4i-t, akárcsak az elődjét a FreeBuds 3i-t, úgy tervezték, hogy felvegye a versenyt a 30.000 Ft körüli árszegmensben.

Az ANC és figyelemfelkeltő üzemmódok, a hosszú üzemidő, és a tisztességes hangminőség stabil pontot biztosít a terméknek a piacon, ami nem meglepő, hiszen ha rápillantunk az árcímkére, akkor sokkal fényesebben csillognak ezek a tulajdonságok.

Mit kapsz ennyi pénzért?

A Huawei FreeBuds 4i a legolcsóbb aktív zajszűrős fülhallgató, amelyet valaha teszteltünk. Három színben kapható (fehér, fekete, piros), és 5.000 Ft-tal olcsóbban juthatunk hozzá, mint a FreeBuds 3i-hez annak indulásakor (vagy épp a Pro verzió ajánlott fogyasztói árának a feléért).

Csakúgy, mint a FreeBuds Pro, a 4i is Bluetooth 5.2-n kommunikál, és támogatja az AAC és SBC Bluetooth kodekeket. A doboz ugyanazokat a tartozékokat tartalmazza: USB-C kábel a tok töltéséhez és három különböző méretű füldugó, hogy biztos és stabil illeszkedése legyen a fülben.

Dizájn szempontjából a FreeBuds 4i jobban hasonlít a 3i-re, mint a Pro. Száraik hosszúkásak, lekerekített élei vannak, míg a Pro a rövid és szögletesebb formát hozta. Viszont nem a 3i másolata. A szárak már nem hengeresek, és ellapultak, így valamivel áramvonalasabb a kialakítás, biztonságosan illeszkedik a fülbe. Én személy szerint a legnagyobb szilikont használtam, és egyáltalán nem nyomta a hallójárataim, ami lehetővé teszi a hosszas használatot.

Vízállóság kérdésében a FreeBuds 4i IPX4 besorolású. Ezt a minősítést egyetlen marketing anyagban sem említik (megerősítésért a gyártóhoz kellett fordulnom), de ez azt jelenti, hogy a termék képes ellenállni a fröccsenő víznek, így edzőteremben vagy szabadtéri kirándulásokhoz jól használható.

Csakúgy, mint a korábbi FreeBuds 3i és Pro, a 4i kompatibilis a Huawei AI Life alkalmazással. A cikk írásakor az Androidos verziót használtam. Az iOS kompatibilitásról jelenleg nincs információm. Az alkalmazás elég egyszerű, jól struktúrált és könnyen kezelhető. Nincsenek előre beállított EQ értékek, de megjeleníti az egyes fülhallgatók és a ház töltöttségét, valamint lehetővé teszi három zajszabályozási mód közötti váltást: zajszűrés, figyelemfelkeltés és kikapcsolás. Testre lehet szabni a 4i kapacitív érintésvezérlőit is, amelyek korlátozottak, de intuitívak és könnyen megtanulhatók.

Mind a fülhallgatók, mind a töltőtok teljes üzemideje 22 óra audio lejátszást tesz lehetővé, ha 11 órában maximalizáljuk az ANC használatot. Amennyiben önmagukban nézzük a fülhallgatókat, akkor a Huawei szerint 7 óra 30 percig bírják 50%-os ANC használat mellett, és 10 órán át kikapcsolt állapotban. Nekünk is ezt produkálta tesztelés alatt, tehát a gyártó által kommunikált üzemidőt tudja. Egy teljes napot használtam munkaidőben, aminek nagy részében aktív volt az ANC, és még este 6-kor is volt valamennyi töltöttség.

Használat közben az általunk kiválasztott lejátszás / szünet, léptetés következőre vagy vissza funkciók hozzárendelhetők bármelyik eszköz dupla koppintásához. A kezelőszervek összességében jól működnek, és kétszer koppintani vagy hosszan nyomni kell, nem pedig csak megérinteni a fülhallgatót, ami jelentősen csökkenti a parancsok véletlenszerű végrehajtásának valószínűségét.

FreeBuds 4i nem rendelkezik automatikus szünet funkcióval, viszont ha kiveszed a füledből, akkor automatikusan letiltja az ANC-t. Ez valamennyire befolyásolja az üzemidőt, de közel sem olyan hasznos, mint a teljes automatikus szüneteltetés / folytatás funkció.

Hogyan szólnak?

A Huawei a marketing anyagokban egyértelművé teszi, hogy a FreeBuds 4i kifejezetten a popzenére van hangolva, és ez azonnal nyilvánvalóvá válik, amint elkezded használni. Az ének (vokál) a hangzás középpontjába kerül, élesen, nagy hangerőnél nulla torzítással kerül visszaadásra. A zongorákat, az elektromos gitárokat és az ütőhangszereket is tisztán halljuk. Természetesen nem a legkifinomultabb hangzást biztosító fülhallgató, viszont a FreeBuds 4i elegendő minőséget produkál ahhoz, hogy a hétköznapokat színessé tegye az általunk hallgatott könnyed dallamokkal. A hangsúly a könnyeden van, ugyanis a mély hangok korlátok közé helyezi az eszközt. Ha egy olyan zenét választunk, ahol előtérbe kerül a basszus, akkor azt „pattogós” hangzással adja vissza. Ebben jóval alul marad a Pro verziótól.

Mennyire jó a zajszűrés?

Nagy reményeket fűztem a FreeBuds 4i ANC képességeihez, mivel a FreeBuds Pro jól kezelte. A Pro-nak három üzemmódja van – Cozy, General és Ultra – az utóbbi a leghatékonyabb, amelyet valódi vezeték nélküli fülhallgatóval tapasztaltam. A Freebuds 4i-nek csak egy ANC üzemmódja van, de optimista voltam, és bíztam egy Ultra módhoz közeli teljesítményben. Sajnálatos módon ezt nem tudta produkálni. A FreeBuds 4i hatékonyan csillapítja az alacsony frekvenciájú háttérzajt, és jó ANC teljesítményt biztosít az árban közeli konkurenciához képest.

Szubjektív vélemény

Ha a popzene a mindened, akkor élvezni fogod a FreeBuds 4i hangskáláját. Szerettem volna egy kicsit több basszust, de ezt leszámítva a 4i jól teljesített. Rendkívül kényelmes, egyetlen töltéssel akár egész nap használható, IPX4 vízállósággal rendelkezik, és az aktív zajszűrés is megfelelő ennyi pénzért. Mindent figyelembe véve a FreeBuds 4i megfizethető árú ANC fejhallgató. Ha 30.000 Ft van a zsebedben erre a célra, akkor megéri meghallgatni.