INLOCK: Regisztrálj most és szerezd meg a 90.000 Ft-os bónuszt!

Mi magyarok évről-évre érezzük, hogy egyre kevesebbet ér a pénzünk, egyik héten a húsfélék, másik héten a zöldségek és gyümölcsök drágulnak, az apránként növekvő üzemanyagárakról már nem is beszélve. A koronavírus rengeteg ország gazdaságát két vállra fektette, a kormányok pedig most tömik a frissen nyomtatott pénzt a gazdaságba, az inflációról pedig tudomást sem vesznek.


Az valószínűleg mindenkinek tiszta, hogy a pénzünk vásárlóértékének romlását inflációnak nevezzük. Több tényező van, ami ezt befolyásolja, köztük a növekvő pénzmennyiség – ha a kormány a forgalomban lévő pénz mellé újabbakat nyomtat – vagy a gazdasági teljesítmény. Az USA-ban például lassan minden ötödik dollár 2020-ban lett nyomtatva, ennek hatását pedig már most érzi az ország lakossága. Az Egyesült Államok gazdasága jóval erősebb a miénknél, de nyilván a legtöbb kormány ugyanazt a metodikát választja a gazdaság megmentésére. Nálunk persze más gondok is vannak, az államháztartási hiány egyre nagyobb mértéket ölt.

Az amerikai dollár vásárlóértékének romlása közel 100 év alatt. Forrás: howmuch.net

Az infláció ellen egyébként sokat nem tudunk tenni, lehet trükközgetni, hogy euróban vagy dollárban tartjuk a pénzünket, de sok értelme nincs, a pénz vásárlóereje akkor is romlik, maximum nem olyan gyorsan. Hiába tartod bankban lekötve a pénzed, olyan vastag kamatokat nem adnak mint 25-30 évvel ezelőtt, jó ha éves szinten 1,5%-ot kapsz azért, hogy mások használják a pénzed, ha pedig ki szeretnéd kérni készpénzben, még neked kell fizetned érte. Az elemzők (meglehetősen pozitívan) 3,7%-os átlaginflációt jósolnak erre az évre, ez valószínűleg valamivel több lesz és az elmúlt hónapokból tudjuk, hogy ebbe a koronavírus is jócskán bekavarhat. A pénzünk egyik évről a másikra egyre kevesebbet ér, ez tény. Néhány éve még 20-30 ezer Ft is elég volt egy nagybevásároláshoz, most alaphangon 60-80 ezer forint is kevés.

Mi lehet a megoldás?

Vannak olyan eszközök amikbe lehet menekülni az infláció elől, ilyen például az arany, de elég furán nézne ki, ha a Tesco-ban arannyal szeretnénk fizetni. Kriptopénzekkel viszont ez a művelet manapság már könnyen kivitelezhető, hiszen elég egy bankkártya és egy mobilapplikáció ahhoz, hogy Bitcoinból frissen váltva euróval vagy dollárral középárfolyamon fizessünk egy üzletben.

A legismertebb kriptopénz pont azért született, hogy (többek között) ellenálljon az inflációnak. Bitcoinból összesen 21 millió darab lesz, ennél többet nem lehet létrehozni belőle. A kibocsátása folyamatos, ahogy telik az idő a bányászok egyre kevesebb jutalmat kapnak egy blokk után, ez a szám jelenleg 6,25 Bitcoin blokkonként. Ha elérjük a 21 milliót a hálózat nem termel tovább, pont ezért nevezik a Bitcoin-t digitális aranynak, mert a száma véges és egy nap (valamikor 2140 környékén) az összeset kibányásszák.

Bitcoint vásárolni már nem olyan bonyolult mint néhány évvel ezelőtt. Elég letölteni egy mobilalkalmzást, regisztrálni, azonosítani magad valamilyen hivatalos irattal, utalni egy kis pénzt az adott váltóra vagy tőzsdére és máris hozzájuthatsz. Ezt követően lehet az árfolyammal is játszadozni, venni és eladni, de valószínűleg akkor jársz a legjobban ha hosszútávon gondolkozol, megveszed és tartod. Mivel a Bitcoin ára meglehetősen volatilis könnyen lehet, hogy két hét múlva valamivel kevesebbet ér a pénzed, de nem kell megijedni, ha megnézed majd néhány év múlva a Bitcoin árát nem fogod bánni, hogy befektettél. Kockázat persze itt is van, ezért csak annyi pénzt tegyél Bitcoinba (vagy valamelyik altcoinba) aminek az elvesztése még nem érint érzékenyen. Ha beszállsz, a befektetett pénzed egy időre kezeld úgy mintha nem is lenne, az nem megoldás, hogy 100 ezer Ft-ot befektetsz, majd 2 hónap múlva kiveszed, mert kell másra a pénz.

Mit kezdj a megvásárolt kriptókkal?

Ha már vettél valamit, tőzsdén semmiképp nem érdemes tartani, ki kell utalni egy saját tárcába vagy lending platformon keresztül hitelbe adni, amiért cserébe éves szinten jóval magasabb kamatot kapsz mint egy bankban. Ilyen például a magyar fejlesztésű INLOCK, ami már 2018 óta piacon van és éves szinten akár 11,16%-os kamatot is kínál. Az INLOCK 2020 szeptemberében vezette be a kamatozó tárca szolgáltatást, elég csak beutalni hozzájuk, innentől kezdve nincs semmi dolgod ők mindent elvégeznek helyetted, a kamatot hetente megkapod, a náluk tartott Bitcoin vagy altcoin pedig bármikor kiutalható.

INLOCK bemutató

Az INLOCK 2018 óta van piacon, de a kezdetekkor még nem a jelenleg futó kamatozó tárca szolgáltatás kínálták az ügyfeleiknek, hanem a peer-to-peer lending funkciót. Ezt követte a managed lending, ami csak USDC-re volt elérhető, de alapjában véve ugyanaz volt mint a mostani kamatozó tárca. 2020 februárjában pedig elindult a stake funkció, ami Bitcoinra, ILK tokenre, Ethernumra, Litecoinra kínál fix kamatot, 1-3 hónap időtartamra. Az INLOCK token (ILK) is 2018-ban született, azok a felhasználók, akik ILK-t tartanak magasabb kamatokat kapnak. Az ILK darabszáma természetesen limitált, összesen 4,4 milliárd a teljes tokenkészlet. INLOCK tokent a mobilapplikációban, a webes felületen a token marketen vagy a Liquid tőzsdén tudsz vásárolni.

Összesen négy szintet különböztetünk meg, 1 millió ILK-nál jár a legmagasabb kamat, amit a 100.000 ILK-s és a 25.000 ILK-s szintek követnek, továbbá van egy ingyenes szint is. Konkrét számokat szándékosan nem írok, mert a piac igényeihez mérten hetente változnak a kamatlábak. Ezeket az INLOCK oldalán és mobilapplikációban folyamatosan nyomon lehet követni. Természetesen az éves kamatok coinonként eltérőek, attól függően, hogy mit tartasz az INLOCK tárcádban, ~1 és ~12% közötti éves kamattal kalkulálhatsz.

Aktuális heti INLOCK kamatok (2021.05.02-án) – Forrás: INLOCK

Aki nem szeret kockáztatni, stabilérmét (stabilecoin) is utalhat be a platformra. A stabilérmék értéke egy adott fiat pénzhez kötött, tehát olyanok mint egy normál fizetőeszköz digitális változata. Mögöttük fedezet is van, ezzel garantálva annak értékét. A legismertebb stabilérmék az amerikai dollárhoz kötött USDT és az USDC, közülük inkább az utóbbit érdemes választani, de van olyan is ami az arany árfolyamát követi. Ilyen a PAXG, ezt szintén beutalhatjuk az INLOCK-ra. A Paxos által kibocsátott PAXG egy fizikai arannyal fedezett digitális token, aki PAXG-t vásárol a mögöttes fizikai aranyat is birtokolja. Hasonló a helyzet az USDC-nél, minden USDC mögött azonos mennyiségű dollár van, amit bármikor hagyományos fizetőeszközre válthatunk. A fedezetek meglétét rendszeresen ellenőrzik.

Egy stabilérme éves kamata – attól függően, hogy mennyi ILK-d van – nagyjából ~9 és ~12% között mozog. Ez azért jóval magasabb mint amit jelenleg a bankokban kínálnak. Ekkora kamatnál már az infláció egy elhanyagolható tényező, a kamatot naponta jóváírják és hetente megkapod.

A stabilecoin-ok mellett lehetőség van Bitcoin, Ether, Litecoin, BNB, Basic Attention Token, OMG Network, Chainlink, Maker és Uniswap coinok és tokenek beutalására is, ezeknél az éves kamat valamivel alacsonyabb, nagyjából ~1 és ~6% között mozog. A lista persze folyamatosan bővül. A felsoroltak esetében lehet számolni azzal is, hogy az árfolyam növekedésnek (vagy csökkenésnek) indul. Aki ügyes volt és jó áron vett, a kamatok mellett az árfolyam növekedésnek köszönhetően plusz bevételt generálhat magának. A kamatokat lehet kérni ILK tokenben vagy az adott coin-ban is, amennyiben ILK-ban kéred valamivel magasabb éves kamatra számíthatsz.

Lehetőség van hitelfelvételre is, tegyük fel, hogy vettél Bitcoint és 5 éven belül nem szeretnéd eladni, de valami oknál fogva szükséged van pénzre. Ebben az esetben a Bitcoinodat fedezetként használva hitelt vehetsz fel az INLOCK-on mindenféle rejtett költség nélkül. A kölcsönbe felvett összeget maximum 1 éven belül kell visszafizetni, amit akár egyszerre, de naponta, hetente vagy havonta is apránként törleszthetsz. Nincs várakozási idő, hitel-ellenőrzés és hitelképesség vizsgálat.

Hová kerül a pénzem?

Ha beutalsz valamit a kamatozó tárcába, az INLOCK azt kölcsönbe adja partnereinek. Hitelt csak túlbiztosított fedezetre kínál a platform, ez biztosítja azt, hogy a kölcsönbe adók garantáltan visszakapják a pénzüket. Egy nagyon leegyszerűsített példával élve azt jelenti, hogy ha valakinek van mondjuk 1 Bitcoinja (16,4 millió Ft), akkor 0,5 Bitcoinig (8,2 millió Ft) hitelképes, tehát 8,2 millió hitelt kaphat maximum érte. Amennyiben nem tudja visszafizetni a tartozást a megadott határidőn belül vagy a fedezet értéke egy bizonyos szint alá csökken a fedezetkezelési rendszer visszafizeti a kölcsönt a kölcsönadónak a letétből, a hitelt felvevő pedig bukja a fedezetét.

A platform teljesen automatizáltan működik és minden kölcsönadónak garantált, hogy visszakapja a pénzét. Az INLOCK rövidtávra és középtávra ad kölcsönt intézményi szereplőknek, fix visszahívhatósággal. Ha úgy döntesz, hogy kiutalsz INLOCK-ról az esetek többségében 10-20 percen belül teljesül a kiutalás. Persze vannak olyan esetek amikor többet kell várni, nem mindegy, hogy mekkora összeget és mikor utalsz ki. Bármi probléma adódik a support rendkívül segítőkész és akár magyar nyelven is írhatsz nekik. Maga az egész alkalmazás és a webes felület is használható magyar nyelven.

A biztonságról

Az INLOCK-nál lévő kriptoeszközök védelméről a Fireblocks Inc. által biztosított rendszer gondoskodik. A kriptók túlnyomó többségét offline hideg tárcákban tárolják és a beutalástól kezdve már a Fireblocks Inc. hálózatának védelmét és biztosítását élvezi az ügyfélvagyon egészen a kihelyezésig. A hitelbeadást követően pedig a kölcsönt felvevőtől származó fedezet biztosítja azt, hogy ne váljon köddé az a pénz, amit INLOCK-ra utalsz. Most 22 millió dollár ügyfélvagyont kezelnek az INLOCK-nál, és jelenleg 30 millió dollárig van biztosítás külső támadások esetén. A platform 2020 nyarán egy átfogó IT biztonsági és folyamati vizsgálaton is átesett, amit egy külsős cég végzett. A kriptopénzek illetéktelen felhasználásának védelmének érdekében, bevezettek egy banki szintű biztonsági megoldást, a multi-signature tárcák több személy együttes jóváhagyásával engednek hozzáférést az INLOCK-nál lévő ügyfélvagyonhoz.

Az INLOCK jövőbeli tervei 

Mint minden cég, az INLOCK is folyamatosan fejlődik és új szolgálásokat vezet be annak érdekében, hogy minél több ügyfelet szerezzenek. Nemrég elérhetővé tették, hogy az Ethernum blokklánc mellett Binance Smart Chain (BSC) láncon is lehessen beutalni a platformra, így jóval kevesebb utalási díjat kell fizetni az ügyfeleknek. Várhatóan rövid időn belül érkezik a sokak által régóta várt swap is, ami lehetővé teszi, hogy INLOCK-ról való kiutalás nélkül át tudjuk váltani kriptoeszközeinket.

Forrás: Medium.com

Jön egy új jutalmazási rendszer a Badges, aminek a jövőben nagy szerepe lesz. A Badgek (vagy jelvények) 30 napos időszakra nyújtanak majd kamatbónuszokat, ennek mértéke attól függ, hogy az adott felhasználónak mennyi ILK-ja van. Az arany badge az 1 millió ILK-s, az ezüst a 100.000 ILK-s, a bronz pedig a 25.000 ILK-s szintet képviseli. Minden badge-ből két verzió lesz, egy accounthoz kötött és egy átruházható. Az utóbbit csak azok kaphatják meg, akik rendelkeznek ILK-val, ezt szabadon szétoszthatjuk majd ismerőseink között, így ők magasabb kamatbónuszokat kaphatnak.

Pioneer program

A múlt hónap végén megújult az INLOCK meghívásos rendszere a Pioneer Program is. Ha meghívod egy ismerősöd, aki a regisztrációt követően 30 napon belül legalább 50 dollár értékben beutal a platformra és az összeget legalább három hónapon keresztül ott is tartja, 20 és 300 dollár közötti (~6,000-90,000 ezer Ft) jutalomban részesülsz Bitcoinban. Sőt, nem csak a meghívó, a meghívott is megkapja ezt a jutalmat. Jelenleg csak a Bitcoin, Ethereum, Litecoin, USDC, USDT és PAXG beutalások számítanak, tehát ahhoz, hogy megkapjátok a jutalmat, a meghívottnak ezek valamelyikében kell beutalnia.

Összesen hét szint van, ezek a következők:

Beutalás összegeJutalom összege (BTC-ben)
1.50-499$ között20$
2.500-999$ között35$
3.1,000-2,499$ között50$
4.2,500-4,999$ között80$
5.5,000-9,999$ között100$
6.10,000-24,999$ között170$
7.25,000$ felett300$

A táblázatból könnyedén kiszámítható, hogy mekkora jutalomra számíthattok. Ha a meghívott a regisztrációtól számított 30 napon belül beutal például 1000 USDC-t, amit 3 három hónapon keresztül bent is tart, akkor mindketten 50 dollárnak megfelelő Bitcoint kaptok. Fontos, hogy a jutalmazásnál a legalacsonyabb egyenleget veszik alapul, így ha az 1000 USDC-ből 500-at kiutal a meghívott, akkor már csak 35 dollárnyi Bitcoin a jutalom, még akkor is ha 1 órán vagy 1 napon belül visszautalásra kerül az 500 USDC. Ha szeretnél ingyen Bitcoint kapni meghívóval kell regisztrálni, de van lehetőség normál regisztrációra is.

Saját tapasztalatok

Az INLOCK-ot legfőképp azért kezdtem el használni, mert semmi értelmét nem látom annak, hogy minden pénzemet bankban tartsam. Egyrészt nem férhetek hozzá bármikor és folyamatosan veszít is az értékéből. Most a megtakarításaimat a nap 24 órájában, akár hétvégén is tudom kezelni és még éves szinten több, mint 10%-os kamatot is kapok, amit minden héten jóváírnak. Magyar cégről van szó, már sokak számára az is előny lehet, hogy magyar nyelven is kivitelezhető a regisztrációs folyamat. Két esetben írtam eddig a supportnak, és nem kellett órákat várnom mint máshol, ami külön pozitívum. A mobilalkalmazás és a webes felület könnyen kezelhető és átlátható. Közülük az utóbbin érhető el több funkció, de folyamatosan fejlesztik a mobilappot is. Az eddigi tapasztalatok csak pozitívak, ha pedig megérkezik a swap még az USDC-t sem kell majd kiutalni, hogy Bitcoint tudjak vásárolni.

Ha felkeltette az érdeklődésed az INLOCK, itt tudsz regisztrálni a platformra.

Amennyiben még új vagy a kriptopénzek világában, a Bitpandán egyszerűen tudsz Bitcoint vagy USDC-t vásárolni. Mindössze annyit kell tenned, hogy SEPA utalással dollárt vagy eurót kell küldeni hozzájuk. Ha szeretnél létrehozni egy Bitpanda fiókot, ide kattintva tudod megtenni.

Ha bármiben elakadtál, keress bátran az info@gsmring.hu-n!

Az oldalon található információk a szerző magánvéleményét tükrözik. A cikk nem valósít meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.