iOS 18: Még nem jön a teljes A.I. támogatás!

Olvasási idő 2-3 perc!

iOS 18 és az A.I.

Az Apple komoly mesterséges intelligencia-fejlesztést tervez az iOS 18-as Siri számára, és a Bloomberg munkatársa, Mark Gurman szerint a frissítéssel először a Siri irányíthatja az alkalmazások összes egyedi funkcióját, kibővítve a személyi asszisztens által ellátható funkciók körét.

A Siri

A Siri képes lesz például bizonyos dokumentumokat megnyitni, jegyzeteket áthelyezni egyik mappából a másikba, törölni egy e-mailt, összefoglalni egy cikket, e-mailben elküldeni egy internetes hivatkozást, és megnyitni egy adott híroldalt az Apple News szolgáltatásban.

Az Apple azt tervezi, hogy mesterséges intelligencia segítségével elemzi, mit csinálnak az emberek az eszközeiken, automatikusan engedélyezve a Siri funkciókat.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, az Apple mérnökeinek újra kellett tervezniük a Siri mögöttes szoftvert nagy nyelvi modellekkel vagy LLM-ekkel, ami szintén az a technológia, amelyet a chatbotokhoz, például a ChatGPT-hez is használnak.

Az Apple már dolgozott az OpenAI-val az OpenAI ChatGPT technológiájának iOS 18-ba történő integrálására vonatkozó megállapodáson, és tárgyalásokat folytat a Google-lal a Gemini beépítéséről is, de a Siri funkcionalitás valószínűleg az Apple saját LLM munkájára támaszkodik.

Induláskor az új ‌Siri‌ funkcionalitás az Apple alkalmazásokra korlátozódik, és a Siri egyszerre csak egy parancsra lesz képes válaszolni. Végül az Apple azt szeretné, ha a Siri több parancsra is válaszolni tudna, például fénykép készítésére, majd üzenetben való elküldésére.

Míg a ‌Siri‌ funkciókat a WWDC 2024-en mutatják be, az Apple állítólag nem tervezi, hogy szeptemberben piacra dobják, majd csak 2025-ben. 

Az iOS 18 és a WWDC

Az iOS 18 rendszerben az alapvető mesterséges intelligencia-feladatokat az eszközön dolgozzák fel, de a fejlettebb képességek az Apple felhőkiszolgálóira támaszkodnak. Gurman korábban azt mondta, hogy az Apple az összes kezdeti iOS 18 funkciót az eszközön működtetné anélkül, hogy felhőtechnológiára támaszkodna a magánélet megőrzése érdekében, de a pletykák az elmúlt hetekben megváltoztak. Az Apple új ‌Siri‌ technológiájának egy része tartalmazni fogja a kódot annak meghatározására, hogy egy kérés feldolgozható-e az eszközön, vagy az Apple szervereire van szükség. Az eszközön lévő iOS 18 AI-képességekhez nagyrészt iPhone 15 Pro vagy újabb, iPadOS 18 és macOS 15 esetén pedig M1 vagy újabb verzió szükséges.

A The Information szerint az Apple mesterséges intelligencia szervereit M2 Ultra és M4 chipek hajtják majd, és az Apple a Secure Enclave használatát tervezi, hogy „segítse a szerverein feldolgozott adatok elkülönítését, hogy azokat a szélesebb rendszer ne lássa. vagy az Apple.” Gurman azt mondja, hogy az Apple egy “intelligens jelentést” is fog nyújtani az ügyfeleknek, amely elmagyarázza, hogyan kell tárolni az információkat.

Valamivel több mint 10 napon belül mindent megtudunk a ‌Siri‌ AI-funkcióiról. A WWDC 2024 június 10-én, hétfőn kezdődik.

WWDC-ről itt lehet olvasni!

 

MEGOSZTÁS