iOS 18! Új kisegítő lehetőségek érkeznek ősszel.

iOS 18 –  várható kisegítő újdonságai!

Az Apple bejelentett néhány újdonságot az ősszel érkező iOS kisegítő lehetőségeivel kapcsolatban.

Még ki sem hűlt az iOS 17.5 már is itt vannak a várható újítások az iOS 18 kapcsán: itt olvasható az iOS 17.5!

Amit ősszel várhatunk az az:

  • iOS 18
  • iPadOS 18
  • macOS 15
  • visionOS 2

Amit biztosan várhatunk az a:

  • Eye Tracking – Szemkövetés
  • Music Haptics – Zenére rezgés – rezonálás
  • Vocal Shortcuts – hangalapú gyorsparancsok
  • Vehicle Motion Cues – szemkímélő utazást követő pontok

Elnézést kérünk a kérdőjelekért de nem tudjuk értelmezni, hogy függ össze a Zene és a Haptics ból kiindulva a visszajelzés, de az Apple biztosan elmagyarázza majd a WWDC-n Június 10-én kb 4 hét múlva.

A Macesek biztosan több Short Cut funkciót állíthatnak majd be VoiceOverrel és a Mandarin is bekerül a beszélt nyelvek közé. A Vision Pro kap élő feliratozást, átlátszóság csökkentést, smart invert – azaz okos színinvertálást és Dim Flashing Light azaz halvány villogó fény opciót valószínűleg az értesítésekhez.

Eye Tracking. – videó itt!

Az iPadhez és iPhonehoz hasonlóan a Macen is kamerán keresztül engedélyezhetjük az egér mozgatását többek között, egyébként ez a funkció már működik a jelenlegi Venturán is.

Mesterséges intelligenciával kiegészítve segíti a mozgás korlátozott felhasználókat a rendszer használatában úgy, hogy kizárólag a beépített kamerát használja, nem kell hozzá letölteni semmit és az Apple sem fér hozzá az adatokhoz.

 

 

Music Haptics – Zenei élményt kiegészítő rezgés!
Music Haptics

Hallás sérülteknek készült ez a funkció, ami pontosan arról szól, hogy a zene ritmusát és úgy általában a zenei élményt finom rezgésekkel szeretnék vissza adni, ami nem olyan nagy találmány hiszen a hangszóró is rezgésekkel generál a meglévő adatokból egy zenei élményt, ezek alapján az elv átültethető rezgéssé, amit nem hallani lehet majd hanem érezni. Érdekes újítás, mindenképp beszámolunk róla!

Vocal Shortcuts

Ez röviden arról szól, hogy a saját vezényszavainkat programozhatjuk csak úgy, mint a short cut-okat csak itt hangalapú parancsokról van szó. Ezeket a saját vezényszavakat aztán bármire programozhatjuk. Még egyszerűbben fogalmazva csak képzeljük el, hogy beprogramozzuk, hogy “bármi”, ahogy ezt kimondjuk máris mondjuk megnyitja az üzeneteket és elküldi üzenetben, amit korábban hozzárendeltünk!

Vehicle Motion Cues
Amint ezt bekapcsoljuk megjelenik a kijelzőn 6 pötty 3-3 a kijelző bal és jobb szélén, és ha kapcsolódik a telefon és az autó akkor az autó mozgását ezek a pöttyök lekövetik így vizuálisan megjelenítve a haladási mozgást, ami könnyebbé teheti az olvasást. Nagyon sokan vannak, akik émelyeghetnek vagy akár hányingerük is lehet, mert miközben olvasnak az agy nem tudja összekötni a nem mozgó olvasott tartalmat a fizikai mozgással, na ezen szeretne könnyíteni az Apple.

 

Angol gyorstalpaló: itt!

MEGOSZTÁS