Képen a Leica által tervezett SUMMILUX-H objektíves Mate 30

Mate-30-SummitH

Akárcsak az elmúlt években idén is októberben érkezhet a Mate széria. A Mate 30 és Mate 30 Pro-ról már tudunk egyet s mást, de azért több homályos részlet is van. Néhány hónapja még azt lehetett hallani, hogy téglalap alakú kameraszigettel érkeznek a Huawei újdonsági. Pár napja viszont kiszivárgott egy kémfotó, ami kör alakú kialakításról árulkodik.


A Kínából előkerült kép elég hitelesnek tűnik, így jó esély van rá, hogy valóban ezzel a dizájnelemmel érkezik a Mate 30 sorozat. A kamerák pontos számát még nem tudni, három modulra mindenképp lehet számítani, de nincs kizárva egy negyedik lencse sem. Az új külsőről az eddigiek alapján érkezett is egy renderkép, készítője „X” alakban képzeli el a kamerákat és a LED vakut, a Leica által tervezett SUMMILUX-H objektívvel. Láthatóan sok munka nincs benne, csak a Mate 20 hátlapját szerkesztették át egy kicsit.A Huawei logó is a régi helyen van, holott a kiszivárgott felvételen – a Huawei P30 szériához hasonlóan – már bal oldalt függőlegesen látható a márkajelölés. Kamerában nem igazán lesz előrelépés a P30 mobilokhoz képest. A Mate sorozat inkább hardveres újításokat szokott hozni. Ebből adódóan a hátlapra 40 megapixeles főmodul, 8 megapixeles telefotó szenzor (5x-ös optikai és 10x-es digitális zoomal) 20 megapixeles széles látószögű lencse és 3D ToF kamera kerülhet.Az egyik modellnél biztosan két oldalt ívelt a kijelző, de az előlapi kamera elhelyezéséről még semmit nem tudni. A Huawei maradhat a szenzorcseppes kialakításnál is, de akár a kameralyukas megoldást is választhatják. Az egyik készülék állítólagos előlapjáról kikerült egy kép Kína legnépszerűbb közösségi oldalára a Weibo-ra, de a lényeges rész pont takarásban van.

Komoly előrelépést hozhat viszont a Kirin 985 lapka. Az új chipset továbbra is 7 nanométeres, de teljesen új gyártástechnológiával készül. A Mate 30 szériát körülölelő pletykák szerint, Balong 5000 modemmel szerelt 5G képes változatra mindenképp lehet számítani. Adott lesz a dual-SIM opció és támogatott a készenléti 5G csatlakozás. Minden fenti információt érdemes egyelőre pletyka szinten kezelni, biztosan úgyis csak a bemutató után tudunk majd mondani.