Készítsd elő a talajt az első zöldségek számára

Ha van kerted, vagy legalább emelt ágyásod otthon, akkor a tavasz érkezésével számolnod kell az ültetés előkészítésével. A tavaszi hónapok kiválóan alkalmasak a talaj előkészítésére és az első magok elvetésére. Bizonyított, hogy nemcsak a fokhagymának vagy a salátának, hanem például a sárgarépának vagy a petrezselyemnek is jót tesz a téli hónapok utáni első nedves időszak.

Ha lelkes kertész vagy, akkor az első tavaszi ültetés nem lesz megerőltető számodra. Tudnod kell azonban, hogy erre a feladatra több időt kell szánnod. A talaj előkészítése az első zöldségek számára több napig is eltarthat. De semmiképpen sem kell kapkodnod. Ideges lehetsz tőle, és a végén nem biztos, hogy élvezni fogod a munkát.

Milyen kerti szerszámokra lesz szükséged? Az első zöldségek kiültetésére szánt talaj előkészítéséhez szükséged lesz ásóra, kapára és gereblyére. Természetesen védőkesztyűt is biztosítani kell. Ha pedig a lehető legegyszerűbbé szeretnéd tenni a folyamatot, vásárolhatsz például komplett kertészkedő készleteket. Mindezeket és sok más kerti eszközt a Biano keresőmotor segítségével is beszerezhetsz. Ez a portál a különböző webáruházak kínálatát gyűjti össze. Ráadásul számos szűrési lehetőséget is kínál, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják a kiválasztási folyamatot.

Kezdd a talaj előkészítésével

Először is készítsd elő a talajt. Ásózd fel a földet, az így fellazított talajt szépen átjárja a levegő.

Próbáld ki a kultivátort

Ha szeretnéd megkönnyíteni a talaj fellazítását, kipróbálhatod a kultivátort is. Nemcsak alaposan átszellőzteti a talajt, hanem a nagy rögöket is összetöri, és segít a műtrágya bedolgozásában.

Ültesd el az első zöldségeket

Azokat a zöldségeket, amelyeknek több időre van szükségük a csírázáshoz, alaposan előkészített talajba már el lehet vetni. Ilyen például a sárgarépa vagy a petrezselyem. Ha a talaj túl nehéz, ne becsüld alá a fent említett ásózást. Ellenkező esetben a sárgarépa vagy a petrezselyem gyökerei szétágazhatnak és más alakúak lehetnek.

 

Tippünk: Később, a hosszabb szárak kinövése után mindenképpen vágd le a sárgarépát és a petrezselymet. Ha ezt alábecsülöd, akkor a termés elmaradását kockáztatod.

Termessz zöldségeket az erkélyen is

Ha nincs kerted, ne ess kétségbe. A teraszon vagy az erkélyen ugyanúgy termeszthetsz zöldségeket – akár kaspókban, magaságyásokban vagy különböző ládákban. Akkor is megéri, ha korlátozottak a lehetőségeid. A saját termesztésű cseresznyeparadicsom, finom paprika vagy friss uborka biztosan elnyeri a tetszésedet. De először is tudnod kell, hogyan termeszthetsz saját zöldséget az erkélyen. A fent említett edények mellett például kiváló minőségű szubsztrátumra is szükséged lesz.

 

Végezetül mit tegyünk hozzá? Az erkélyen vagy a teraszon valóban sokféle zöldséget termeszthetsz. Próbálkozhatsz chilipaprikával vagy spenóttal, illetve olyan fűszernövényekkel is, mint a menta, a bazsalikom, a citromfű, a majoránna és a metélőhagyma. Akár az erkélyre, akár a teraszra, akár a kertbe ülteted a növényeket tavasszal, ne becsüld alá a talaj előkészítését.

MEGOSZTÁS