Kiderült mennyibe kerül egy iPhone 12 legyártása az Apple-nek

A Korrespondent nevű hírportál arról számolt be, hogy japán analitikusok szétszedték az iPhone 12 és iPhone 12 Pro-t majd kiderítették mennyibe kerülnek a bennük lévő komponensek.

Köztudott, hogy a mobilpiacon az Apple adja a legnagyobb haszonnal a készülékeit. Az Egyesült Államokban 800 dollárba kerül az iPhone 12, a Pro verzióért pedig 1000 dollárt kérnek. Ugyanezek a telefonok a világrekorder 27%-os áfával nálunk – ha hivatalos helyről vásárolunk – 350 és 400 ezer forintba kerülnek. Ha pusztán a termelési költségeket nézzük, az iPhone 12 nagyjából 373 dollárba, az iPhone 12 Pro pedig megközelítőleg 406 dollárba kerül az Apple-nek.

Ez kevesebb mint fele a készülékek piaci árának, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy ott van még a marketing költség, a logisztika és a kutatás-fejlesztés is, amikkel nem számoltak a japán szakemberek, hiszen ezeknek a pontos összegét csak az Apple tudja.

Az iPhone 12 és 12 Pro legdrágább alkatrésze az OLED panel, aminek az árát 70 dollárra becsülték. A második legdrágább komponens az Apple A14 Bionic rendszerchip, melynek legyártása 40 dollárba kerül, míg a harmadik legdrágább összetevő a Samsung által készített flash memória, ezek körülbelül 19 dollárba kerülhettek. A készülékeken található Sony fotószenzorok ára 5,5-7,4 dollár között mozog.

Egy másik érdekes statisztikára is fény derült, az iPhone-okban lévő alkatrészek 26,8 százaléka dél-koreai gyártóktól származik. A gyártással kapcsolatban már eddig is tudtuk, hogy Kínába folyik, csak a tervezés zajlik Amerikában.