Koronavírus: Akár el is maradhat az idei Mobile World Congress

A világ egyik legnagyobb tech eseménye, a Mobile World Congress (MWC) február 24-én kezdődne a szokott helyen Barcelonában. A koronavírus miatt viszont már rengeteg cég jelezte, hogy idén kihagyják az eseményt. Pénteken pedig a GSMA egy zárt ülésen dönthet az MWC 2020 sorsáról.


Amikor az LG bejelentette, hogy nem jelennek meg az MWC-n, a showt szervező GSMA egy sajtóközleménnyel próbálta menteni a menthetőt. Ebben elmondták, hogy növelik az egészségügyi személyzet számát, hőkamerás felügyelet lesz, maszkokat biztosítanak, kézfertőtlenítőket helyeznek ki, nem engedik be azokat a látogatókat akik vírus terjedésének központjából, Hubei tartományból jönnek. Azoknak, akik Kínából érkeznek útlevelükkel kell igazolniuk, hogy már több mint 14 napja elhagyták Kínát. Erre azért van szükség mert a vírus lappangási ideje 10-14 nap, ennyi idő alatt pedig már kiszűrhető ha valaki beteg.

Az MCW szervezői biztosítottak mindenkit, hogy a rendezvény a tervek szerint le fog zajlani, aki elmegy – az egészségügyi intézkedések miatt -nem fog megfertőződni. Ez mondjuk még nem lehet biztosíték senkinek. Nem véletlen, hogy az elmúlt napokban a ZTE, az Ericsson, a TCL, az Amazon, az Nvidia, az Intel, a MediaTek, az UmiDigi, a Sony és a Vivo is lemondta az MWC-t. A gyártók többsége arra hivatkozott, hogy így szeretnék megvédeni dolgozóik egészségét.

Vannak persze ellenpéldák is, a Huawei, az Oppo és a Xiaomi már jelezte, hogy mindenképp ott lesznek Barcelonában és megtartják a sajtótájékoztatókat is. Utóbbi egyébként az európai irodáinak személyzetével pótolja a kínai dolgozói túlnyomó részét, ezzel próbálják megakadályozni a koronavírus terjedését.

Spanyol sajtóértesülések szerint a GSMA pénteken tart egy ülést, ahol eldől az MWC sorsa. Elképzelhető tehát, hogy idén egy másik időpontban lesz a Világkongresszus, de az sincs kizárva, hogy elmarad. Eredetileg 2800 kiállítóval és 110 ezer látogatóval számolt a GSMA, továbbá közel 500 millió eurós gazdasági élénkítő hatást vártak a spanyolok az MWC-től.