Koronavírus: Veszélyben lehet az iPhone 9 és az AirPods gyártása

Kínában egyre többen esnek áldozatul a koronavírusnak, a legfrissebb információk szerint eddig 170-en hunytak el, a fertőzésgyanús esetek száma 12 ezer felett van, ebből 7711-en bizonyítottan elkapták a kórt és több mint 1200-an válságos állapotban vannak.


Külföldi források szerint keresztbe tehet az Apple-nek a koronavírus, mivel Kínában található a cupertino-i cég előállítási láncának nagy része, és pont februárban indult volna az iPhone SE utódjaként beharangozott iPhone 9 gyártása. Emellett az AirPods-ok termelésének egy része Henan és Guangdong tartományokban folyik. A fertőzés a Hubei tartományban található Wuhan-ból indult, ami közvetlen szomszédságban van Henan-nal, utóbbiban már 278 regisztrált beteg van és 2 haláleset is történt.

A másik nagyobb termelői üzem Guangdong tartományban van, ott 311-en kapták el bizonyítottan a betegséget, de áldozatokat még nem szedett a kór. A vírus további terjedésének megakadályozása céljából a kínai kormány több helyen iskola és munkaszünetet rendelt el, illetve egyes cégeknél a holdújév után szabadságra küldik a dolgozókat. Egyelőre még nem tudni milyen további intézkedéseket hoznak a hatóságok a vírus terjedésének lelassítása céljából, de akár az is megtörténhet, hogy hetekig leáll a termelés több cégnél, amit biztosan megérezne a mobilpiac többi szereplője is.

A Bloomberg jelentése szerint az iPhone 9, a második generációs AirPods és az AirPods Pro gyártását valószínűleg befolyásolja a terjedő koronavírus, különösen a kínai kormány által a visszaszorításra tett intézkedések. Az Apple persze nem csak egy lábon áll a termelés szempontjából, ezért egy gyárral kapcsolatos problémák nem akadályozzák túl súlyosan egy adott eszköz előállítását. Márciusban ettől még jöhet az iPhone 9, de arra lehet esély, hogy a készletek korlátozottak lesznek.

Az Apple egyik legismertebb kínai beszállítójának a Foxconn-nak egyébként van egy elég nagy üzeme Wuhan-ban. A napokban ki is adtak egy közleményt, ami szerint a wuhani karantén nem akadályozza a termelést, mivel a gyártást átcsoportosítják más városokban található gyárakba.