Korrekt áron érkezett az új iPhone SE. De mihez képest?

Négy évet kellett várni az iPhone SE folytatására, ami nem iPhone 9 és nem is iPhone SE 2 néven érkezett, hanem szimplán az iPhone SE 2020 megnevezést kapta.


Nagy meglepetés nincs, a formaterv ugyanaz, mint az iPhone 8-nál, de a motorháztető alatt azért vannak lényeges változások. Négy éve – az elődmodellnél – még belefért a 4 hüvelykes kijelző, de az új verziónál már 4,7 hüvelykes HD IPS LCD panelt kapunk. Az iPhone 8-hoz hasonlóan 1334 x 750 pixeles felbontással és 326 ppi képpontsűrűséggel. Az alsó és a felső káva meglehetősen vastag, lent, a szokott helyen a Touch ID, jack kimenet viszont már nincs. A dobozban EarPods füles van, Lightning csatlakozóval. Több színváltozat is forgalomba kerül, de elől mindegyik fekete borítással rendelkezik. Oldalt színezett alumínium keret, hátul pedig üveg bevonat van. Ebből adódóan támogatott a vezeték nélküli töltés és jó hír, hogy IP67 védelem is van.

A rendszerchip az iPhone 11 szériában megtalálható A13 Bionic, a teljesítménnyel tehát biztosan nem lesz gond. A RAM méretét és az akkumulátor kapacitását nem szokta közölni az Apple, de ha az iPhone 8-ból indulunk ki akkor 1821 milliamperórás akkumulátorral és 2 GB memóriával lehet számolni. Utóbbi egy kicsit kevésnek tűnik, így nincs kizárva a 3 GB sem, valószínű az elkövetkezendő hetekben erre is fény derül. Az iOS-nek mondjuk nincs olyan nagy memóriaigénye.iPhone SE

Az viszont kiderült, hogy adott a 18 W-os vezetékes gyorstöltés, amivel – a hivatalos közlemény szerint – 30 perc alatt 50 százalékra húzhatjuk a telepet. Kamerás vonalon nincs változás, 12 megapixeles szenzor van hátul és 7 megapixeles elől. Az Apple szerint a gépi tanulásnak köszönhetően elég hatékonyan dolgozik ez az egyetlen lencse. Van portré mód, szupersatbilizáció a videóknál, és 4K videórögzítési lehetőség 60 fps sebességgel.

Meglepő módon a WiFi 6 és a gigabites LTE sem hiányzik a repertoárból. A hivatalos fogyasztói ár 399 dollár, ami nem is lenne rossz, mivel a mostani árfolyamon ez 129 ezer forint. Itthon viszont 180 ezer forintot kérnek majd a 64 GB-is kiszerelésért, de van 128 és 256 GB-os verzió is.

Ha az Apple árazást nézzük nem tűnik olyan drágának, Androidos fronton viszont ezért az összegért már csúcsmobilt lehet venni, több kamerával. Ettől függetlenül viszont biztos vinni fogják mint a cukrot, nem lenne meglepő ha idén ez lenne a cupertióniak legsikeresebb mobilja.