Külön iPad OS-t, új Mac-et és sötét módot hozott a WWDC

Tegnap lezajlott az Apple idei fejlesztői konferenciája, ahol az iOS 13 új funkciói mellett megismerkedhettünk az új méregdrága iMac-el és kiderült az is, hogy az iPad-ek egy különálló rendszert fognak kapni.


Az iOS 11 annak idején rengeteg újítást és bugot hozott, amit az iOS 12-ben már befoltoztak, úgy tűnik az iOS 13-ban a teljesítményen lesz a hangsúly. A tegnapi eseményen elmondták, hogy 30%-al gyorsabb lesz a Face ID és az appok architektúráján is rengeteget dolgoztak, melyek így 50%-al gyorsabban indulnak majd, illetve az ezekhez érkező frissítések is gyorsabban mennek majd végbe. Ugyan egy új iPhone esetében jelenleg sem kell sokat várnunk egy applikáció elindulására, de egy régebbi modell esetén ez nagyon jól jöhet.

Bejelentették, a sokak által várt (Dark Mode) Sötét módot is, ez ugye Mac-en már egy ideje elérhető és az elmúlt időszakban több különálló alkalmazásba is beletették, tehát ez manapság már elvárás lett, de végre ezt is megkaptuk. A sötét mód szinte mindenre kiterjed, a zárolási képernyőtől kezdve, az billentyűzeten át az appokig, bár utóbbiak ikonjai nem változnak. Ezt a funkciót biztosan sokan fogják szeretni, mindazok mellett, hogy kíméli a szemet az akkumulátor üzemidejét is egy picit megnöveli.

Az iOS 13-ban elérhető lesz az Apple által csak “Quick Path” névre keresztelt húzogatós billentyűzet, ezt a konkurencia mobiljain már egy ideje jelen van és hamarosan az iOS-ben is benne lesz, azonban nagy rá az esély, hogy ezt azért annyira sokan nem fogják használni. Az emlékeztetők alkalmazás is egy jelentős frissítésen fog átesni, az új dizájn mellett még több szűrési lehetőséget kapunk elvégzendő feladataink mellé, ezt megfűszerezik egy kis mesterséges intelligenciával is.

Az Apple Térkép applikációja megkapja a Google Térképhez hasonlóan az utcanézet funkciót, elsőre úgy tűnik sokkal egyszerűbb lesz kezelni mint a Google féle térképed, de a cupertinoi cég elmondása szerint év végére fogják feltérképezni az Egyesült Államok területét, a világ többi részére csak ez után kerül majd sor. Tehát erre itt még várnunk kell, hogy használni tudjuk.

Ezúttal is hangsúlyt fektettek a privát szférára, az alkalmazásoknál beállítható lesz, hogy csak egy alkalommal engedélyezzük nekik a helymeghatározást, tehát ez egy újabb opcióval fog bővülni. Ami érdekes lehet az a Facebook bejelentkezős mintájához hasonló bejelentkezési megoldás. Már több weboldalra, be tudunk lépni Facebook profilunkkal, hasonló dolgot tervelt ki az Apple is, csak minden egyes bejelentkezésnél a rendszer egy új e-mail címet fog generálni megakadályozva ezzel azt, hogy egy adott app hozzáférjen e-mail címünkhöz és spamekkel bombázzon a későbbiek során.

Bejelentették, hogy iPad OS néven saját operációs rendszert kapnak az iPad-ek. Radikálisan új kinézetet nem fog hozni az új OS inkább csak több lehetőségünk lesz mint eddig volt. Tovább bővülnek az alternatívák fájlkezelés terén, USB tárolókat is csatlakoztathatunk és az egyszerűség kedvéért osztott képernyőben is kezelhetőek lesznek a fájlok. Mappákat oszthatunk meg az iCloud Drive-al, illetve a multitasking is sokat fog fejlődni. Javítottak az Apple Pencil válaszidején a jelenlegi 20 ms helyett már csak 9 ms lesz a válaszidő. A billentyűzetet kisebbre is össze húzhatjuk, ha éppen csak egy újjal szeretnénk gépelni. Sőt az iPad OS-el egy külső monitorként is csatlakoztathatjuk az iPad-ot Macekhez.

macOS Catalina néven fog érkezni az új rendszer az Apple számítógépeire, talán az egyik legérdekesebb dolog, hogy az iTunes-t feldarabolta a cég, ami helyett három különálló szoftver kapunk, ezek az Apple Music, Apple Podcast és a Apple TV, ezentúl ezekkel kell kezelnünk az iPhone-t, a biztonsági mentést és egyebeket pedig a Finderből tudjuk kezelni. Kiemelték, hogy a 2018-as és az utáni Mac-ek amik T2 chippel érkeznek lopás esetén használhatatlanok lesznek, még offline is.

Frissítést kap az watchOS is, jegyzeteket már hanggal is készíthetünk az óra segítségével és külön App Store-t is kap a kiegészítő, így nem kell használnunk a telefont egy applikáció telepítéséhez. Az aktivitás trendek segítségével visszanézhetjük az elmúlt időszak teljesítményét a napi körök mellett és jobban átláthatóbb lesz, hogy mennyire is aktívan élünk. Kap egy zaj alkalmazást is az óra, ami jelez ha túl hangos a környezetünk, és decibelmérőként is szolgál.

A tegnapi eseményen bemutattak egy brutál Mac Pro-t is, ami egy 28 magos intel Xeon processzort kapott és akár 1,5 TB rendszermemóriát is pakolhatunk bele. Az újdonsághoz egy 32″-es Retina 6K kijelző is tartozik a kettő alapára együtt 6000 dollártól kezdődik.

FORRÁSapple
MEGOSZTÁS
Mindig is érdekeltek a mobiltelefonok, 2016-ban kezdtem el saját oldalam, azóta naponta írok a számomra is érdekes tartalmakról.