Különleges titkosítási technológiával jött a Galalxy A Quantum

A Samsung és a dél-koreai SK Telecom tegnap bemutatta a legújabb 5G képes mobilt, a Galaxy A Quantum-ot.


Az eszköz különlegessége, hogy ez az első telefon a piacon, ami kvantum véletlenszám-generátorral (QRNG) van felszerelve. Az SK Telecom svájci székhelyű leányvállalata, az ID Quantique által kifejlesztett kvantum-titkosítási technológia véletlenszerű számokat generálva előre kiszámíthatatlan biztonsági kulcsokat hoz létre, ezzel a megoldással a mobil jelen állás szerint feltörhetetlen.

A lapkakészlet tartalmaz egy LED-et és egy CMOS képérzékelőt, ami felismeri a dióda által kibocsátott fényt és véletlenszerű számokat generál. Ezeket a véletlenszerű számokat ezután továbbítják az azonosítást és hitelesítést igénylő szolgáltatásoknak, például a mobil fizetési alkalmazások, a titkosítási kulcsok előállításához és a biztonság fokozásához.

Az QRNG chiptől eltekintve, a Galaxy A Quantum lényegében egy kicsit átalakított Galaxy A71 5G. Az Exynos 980 rendszerchip tehát változatlan, akárcsak a 6,7 hüvelykes Full HD+ Infinity-O Super AMOLED panel. A kamerákhoz sem nyúltak, az előlapon 32 megapixeles egység segít a szelfik készítésében, hátul 64+12+5+5 megapixeles szenzorok dolgoznak. Az akkumulátor kapacitása 4500 milliamperóra és továbbra is támogatott a 25 W-os gyorstöltés.

A Galaxy A Quantum csak 8/128 GB-os kiszerelésben lesz beszerezhető, egyelőre Dél-Koreában. Az előrendelés ott ma indul, és 173 ezer forintnak megfelelő összeget kérek a különleges készülékért.