Lehull a lepel: Megvizsgálták az 5G egészségre gyakorolt hatását

Hónapok óta folyamatosan megy a vita arról, hogy mennyire káros az emberi szervezetre és környezetünkre az új generációs mobilhálózat. Az 5G-vel kapcsolatban hazánkban is volt tüntetés, de egyelőre sehol nem erősítették meg, hogy valóban veszélyes lenne ránk.


Egyes európai országokban már tavaly tavasszal beélesítették a helyi szolgáltatók a kereskedelmi 5G hálózatokat. Itthon október közepén indult az 5G, első körben a főváros frekventált pontjain de az elkövetkezendő néhány évben az egész országban elterjed majd. Egy szabályozás miatt az európai országokban ugyanazt a spektrumtartományt használják, ezt vizsgálta most meg alaposabban egy brit cég. Az OFCOM mérései tíz angol városban zajlottak le és az 5G-s antennák közelében az egészségügyi határérték töredékét mérték. A legnagyobb mértékű sugárzás ennek az értékhatárnak csupán a 0,039 százalékát tette ki az ICNIRP normarendszere szerint. Hiába próbálják megnyugtatni a lakosságot az egészségügyi szervezetek, az aggodalmat egyelőre ez sem oszlatja el.

A januári 5G elleni tüntetésen a 444.hu beszámolója szerint olyan mondatok hangzottak el a résztvevők szájából, hogy az 5G olyan lesz, mintha egy óriási mikrohullámú sütőben lennénk. Ha kakaót adnak rá, kinyír mindannyiunkat.” Egy egri orvos pedig „számtalan elolvasott cikkre” hivatkozva beszélt a sejtekig, sőt a genomokig hatoló, „talán a manapság oly elterjedt memóriazavart, vagy az autizmust is megmagyarázó” elektromágneses sugárzásról.

Az OFCOM mostani közleményét az indokolta, hogy az 5G térnyerésével megélénkült az érdeklődés az új generációs hálózat élettani és potenciális káros hatásaival kapcsolatban. Elmondták továbbá azt is, hogy az 5G korai kiépítési szakaszban jár, de ezeket a méréseket újra és újra megismétlik a következő években.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltő hatás szempontjából osztályozza a különféle környezeti hatásokat. A rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzást és a telefonokat ugyanabba a kockázati kategóriába sorolják, mint egy csésze kávét vagy néhány zöldséget.

Logikusan belegondolva a mobilgyártók és a szolgáltatók is belőlünk élnek, valószínű senkinek sem lenne célja az, hogy saját pénzének ellensége legyen. Nincs itt szó semmiféle „emberkísérletről és pusztító hatásról”.