Már nincs veszélyben a Kirin lapkák gyártása

kirin-990-cover

Miután májusban az Egyesült Államok tiltólistára tette a Huawei-t, több cég is kénytelen volt elfordulni a kínai gyártótól. A rendelet nem csak az amerikai cégeket érinti, hanem minden olyan vállalatot, amik az USA-ból származó licencekkel dolgoznak.

A tiltás bejelentését követően a japán tulajdonú, de brit székhelyű ARM is visszavonulót fújt és közölték, hogy felfüggesztik üzleti tevékenységüket a Huawei-jel. Ez a Kirin lapkák gyártásánál okozott volna problémát, mivel az összes mobilos architektúra ARM alapokra épül, nem is tudott volna másik céget keresni a Huawei az ARM helyett. A Kirin 990 és Kirin 990 5G még nem volt érintett, de az ezeket követő rendszerchipeket már nem tudta volna belepakolni a Huawei saját mobiljaiba.

Az ARM jogi osztálya tüzetesen utána nézett a dolgoknak, és megállapították, hogy a chip-technológia az Egyesült Királyságból származik, tehát a Huawei-nek történő szállítás nem sérti meg az amerikai korlátozást.

“Az ARM v8 és v9 az Egyesült Királyságból származó technológiák” – mondta az ARM szóvivője pénteken e-mailben a Reutersnek .“Az ARM továbbra is támogatást nyújt a HiSilicon számára az ARM v8-A architektúrához, valamint az architektúra következő generációihoz, miután átfogóan megvizsgálták mindkét architektúrát, megállapítást nyert, hogy azok egyértelműen brit származásúak.”

A rendszerchipek gyártásának problémája tehát megoldódni látszik a Huawei számára, de a nagy gond továbbra is a Google szolgáltatások és applikációk hiánya, amire úgy tűnik nem igazán lesz megoldás. Ez pedig azt jelenti, hogy a Mate 30 mobilok globális startjára bizonytalan ideig kell várnunk.