Megérkezett a Galaxy Z Flip és jó drága lesz itthon

A Samsung tegnap este San Francisco-ban bemutatta második hajlítható mobilját, a Galaxy Z Flip-et. A névválasztás nem véletlen, a Flip ugyanis nem tekinthető a Fold utódjának, teljesen más a dizájn és jóval kisebb nála. Inkább divattelefonnak mondható, bár a specifikációk alapján biztosan nem lesz rá panasz, egyes funkciókban viszont jóval le van maradva a Galaxy S20 szériához képest.


A dizájn már az elmúlt hetekben kiszivárgott, így ezzel nem okoztak nagy meglepetést a dél-koreaiak. A készülék szétnyitva 167,9 x 74,6 x 6,9 milliméter, összehajtva pedig 87,4 x 73,6 x 15,4 milliméter, a zsanérnál viszont 17,3 milliméter ilyenkor a vastagság. Az újdonság, 183 grammos súlyával nem mondható túl nehéz telefonnak.

Két kijelző található az eszközön, a másodlagos panel a hátlapon a kamerák mellett helyezkedik el. Mérete 1,1 hüvelyk felbontása pedig 300 x 112 pixel, ebből azért már sejthető, hogy túl nagy feladata nincs, az idő kijelzésére és az értesítések megjelenítésére szolgál, de lehet vele szelfit is készíteni.

Nyitott állapotban egy 6,7 colos Infinity Flex Dinamic AMOLED tárul elénk, 2636×1080 képpontos felbontással és 22:9-es képaránnyal. A Galaxy S20 mobilokkal ellentétben a 120 Hz-es képfrissítés nem támogatott, és megjelenítőbe épített ujjlenyomat-olvasó sincs, a biometrikus azonosítót oldalt találjuk.

A 10 megapixeles szelfikamera viszont a képernyő felső sávjának közepére került, akárcsak a mostanában megjelent Samsung mobilok többségénél. Érdemes még megemlíteni a Ultra Thin Glass bevonatot is, a Fold-nál még egy vékony műanyag-réteg védte a kijelzőt, a Z Flip-nél flexibilis üveget használtak, ami elvileg sokkal ellenállóbb, mint a tavalyi megoldás.

A készülék két darab 12 megapixeles hátlapi kamerával rendelkezik, az f/1,8-as Sony IMX 555-s főszenzor támogatja a Dual Pixel-t, van OIS és autofókusz is. A második modul 123°-os betekintési szöggel bír, a blende itt már f/2,2-es. Légyegében semmi extra, videót is csak 4K felbontásban tudunk rögzíteni, maximum 30 fps sebességgel.galaxy-z-flip-1

A motorháztető alá a 2019 második felében érkező Snapdragon 855+ került, 8 GB RAM és 256 GB tárhely társaságában. MicroSD bővítési lehetőség nincs és csak 4G LTE változat érkezett. Később persze – a Fold-hoz hasonlóan – lehet jön 5G-s variáns is.

A mobil egyik gyenge pontja az akkumulátor, csupán 3300 milliamperórás telep gondoskodik a hatalmas kijelző és az izmos hardver energiaellátásáról. Nem nehéz kitalálni, hogy körülbelül egy napos üzemidőt várhatunk a Galaxy Z Flip-től. Szerencsére támogatott a 15 W-os gyorstöltés, így viszonylag gyorsan újra hadra fogható lesz a készülék. Van még 9W-os vezeték nélküli töltés, valamint fordított vezeték nélküli töltés is.

Természetesen az olyan alapfunkciók is adottak, mint a Bluetooth, WiFi, NFC, hotspot, GPS, de jack kimenet már nincs.

A Galaxy Z Flip Magyarországon 2020. február 21-től lesz elérhető 535.900 Ft-os ajánlott fogyasztói áron, Tükör Lila és Tükör Fekete színekben.