iPhone-od van? Az új szoftverfrissítést mindenképp telepítsd!

Az valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy a szoftverfrissítések az új funkciók mellett általában kisebb-nagyobb biztonsági javításokat is szoktak tartalmazni. Egy elég jelentős frissítés érkezett most az Apple eszközeire, amint minden iPhone és iPad tulajnak kiemelten ajánlott telepíteni.   

INLOCK

Az iOS 14.7.1 és iPadOS 14.7.1 egy olyan hibát javít, amiről az Apple úgy nyilatkozott, hogy tudomásuk van róla, hogy a kiberbűnözők aktívan kihasználják azt. Még néhány hónapja hívta fel egy biztonsági kutató a cupertinoiak figyelmét arra, hogy egy olyan sebezhetőséget fedezett fel a vállalat eszközein, amit kihasználva egy adott alkalmazás tetszőleges kódot tud futtatni kernel-jogosultságokkal. Ebből kifolyólag a célba vett eszközön elég sok mindenhez hozzáférhetnek a támadók. Az új szoftverfrissítést ezt a hibát hivatott foltozni, a letöltése így mindenki számára ajánlott.

Bár a Pegasus botrány óta már tudjuk, hogy hiába minden javítás és frissítés, mindig lesz egy olyan hiba amit kihasználva könnyedén hozzáférnek az adatainkhoz. A felhasználók többsége viszont nincs veszélyben, már ha a Pegasus-ról van szó, hacsak nem dolgozik olyan munkakörben ahol célponttá válhat.

iOS 14.7.1

A kiberbűnözők -elvileg- nem vásárolhatják meg az NSO Group szoftverét, ettől függetlenül persze minden más lehetőséget megragadnak, hogy átvegyék az irányítást a készülékünk felett, hozzáférést kapva a bankszámlánkhoz vagy kriptovaluta tárcáinkhoz.

Ha az esetleges hibák miatt nem is rögtön, de előbb-utóbb érdemes lesz mindenkinek leszedni és telepíteni az iOS és iPadOS 14.7.1-et.

A frissítés egyébként Touch ID működésén is javít, itt az Apple hivatalos leírása:

Az iOS 14.7.1 kijavít egy olyan hibát, amely miatt a Touch ID-val rendelkező iPhone-modellek nem képesek feloldani egy párosított Apple Watchot a Feloldás iPhone-nal funkcióval. Ez a frissítés fontos biztonsági frissítéseket is tartalmaz, és javasolt az összes felhasználó számára.