Meghalt a Samsung elnöke

Lee-Kun-Hee

Ellentmondásos figura, aki a Samsungot világméretű technológiai hatalommá tette.

A Samsung Electronics bejelentette elnökének, Lee Kun-hee halálát. A cég közlése szerint október 25-én érte a halál a vezetőt, aki 78 éves volt.

A halál okát nem közölték, de Lee hosszú évekig cselekvőképtelen volt, miután 2014-ben szívrohamot kapott, így kivonulva a közéletből. Lee Jae-yongot, más néven Jay Y. Lee-t léptették a helyébe, hogy töltse be apja után maradt űrt, és az utóbbi években tényleges vezetőnek tekintették.

Lee Kun-hee ellentmondásos figura volt, aki hatalmas szerepet játszott abban, hogy a Samsungot egy olcsó tévé- és készülékgyártóból a világ egyik legerősebb technológiai márkájává tegye. Dél-Korea leggazdagabb embere lett, a Samsung csoport az ország GDP-jének körülbelül ötödét adta. Nyilatkozatában a Samsung azt mondja, hogy Lee 1993-ban tett nyilatkozata az „új menedzsmentről” a vállalat jövőképének motiváló hajtóereje volt, hogy a legjobb technológiát biztosítsa a globális társadalmi fejlődéshez.

Lee jogi bajba is került. Bűnösnek találták Roh Tae-woo elnök megvesztegetésében 1995-ben, valamint adócsalás és sikkasztás miatt 2008-ban, de hivatalosan kegyelmet kapott minden egyes ügyben.

Lee halála elkerülhetetlen spekulációkat generál az utódlási folyamat kapcsán. Míg Lee Jae-yongot régóta támogatják, hogy elnök legyen, apja cselekvőképtelensége óta belekeveredett néhány problémás ügybe, mint például Park Geun-hye volt dél-koreai elnököt lebuktató korrupciós botrányban betöltött szerepéért csaknem egy évet töltött börtönben. A dél-koreai törvények szerint bárki, aki Lee vagyonára tesz szert, több milliárd dollár örökösödési adót fizet, ami arra kényszerítheti az örököst, hogy csökkentse részesedését a cégben.

MEGOSZTÁS
Mindig is érdekeltek a mobiltelefonok, 2016-ban kezdtem el saját oldalam, azóta naponta írok a számomra is érdekes tartalmakról.