Megtévesztő reklám miatt kapott milliós büntetést a Telekom

telekom-logo-cover

A Gazdasági Versenyhivatal több száz milliós bírságot szabott ki a Telekom vállalatra, mivel megtévesztette ügyfeleit egy internet csomaggal.

crypto50

A fogyasztók megtévesztése miatt szabott ki 310 millió forintos bírságot a Telekomra, mivel valótlanul reklámozta egyik internet csomagját. A cég még korábbi reklámja szerint korlátlan internetet ígértek a fogyasztóknak, amennyiben a meghatározott médiaszolgáltatásokat, chat-alkalmazásokat használják, de ez valójában nem így volt. Mivel nem vonatkozott a korlátlanság az applikációkra. A Gazdasági Versenyhivatal elmondta, hogy 10 év alatt ez már a tizedik alkalom, hogy megtéveszti a Telekom a felhasználókat. A cégnek kompenzációként 4 GB többlet adatfogalmat is kell biztosítani a jogsértéssel érintett felhasználók számára.

telekom

A hatóság vizsgálata alapján a korlátlanként hirdetett opciók közül egy sem biztosította azt, hogy nem fogyasztja a csomaghoz tartozó adatkeretet. Ugyanis a chat alkalmazások esetében a hang és videóhívások vagy a közösségi média böngészésekor a videó csökkentették az előfizetők adatkeretét. Megállapítást nyert az is, hogy a Telekom reklámjaiban nem adott a fentiekről kellő tájékoztatást, hogy mégis mely forgalmak díjmentesek és mik azok amik csökkentik a díjcsomagba foglalt adatkeretet. A GHV megjegyezte, hogy a vizsgált időszakban a felhasználók harmada-negyede használta a chat applikációk hanghívás funkcióját, de volt köztük olyan is aki a videóhívást helyezte előtérbe.

Azok a felhasználók akik jogosultak a 4 GB-os adatkeretre SMS-ben lesznek tájékoztatva a Telekom által. Valamint a szolgáltató tájékoztatta azokat az előfizetőit akik jelenleg is használják a korlátlan funkciókat, az adatforgalom korlátaira vonatkozó információkról.