Megvan mivel helyettesítené a Play Áruházat a Huawei

Az elmúlt napok eseményei nagyon rossz helyzetbe hozták a Huawei-t, a Google után egyre többen szakították meg a kapcsolatot a kínai gyártóval, aki kitartóan megpróbál mindenre megoldást találni, már meg is van mivel helyettesítenék a Play Áruházat.


Vasárnap óta tart a Huawei kálváriája, ami elsőként az USA nyomására az Androidhoz elengedhetetlen szolgáltatások megvonásának kilátásba helyezésével kezdődött, majd rövid időn belül a Huawei Mate 20 Pro-t kirakták az Android Q béta programból és ARM is felfüggesztette kapcsolatát a Huawei-el. Az Android rendszer a Play Services nélkül nem igazán használható sokmindenre, így csak egy “lecsupaszított” Androidot kapnánk. A hírek szerint a Huawei ezt saját 2012 óta fejlesztés alatt lévő platformjával a HongMeng OS-el (amit korábban már Kirin OS-ként is emlegettek) helyettesítené, amiről elmondták, hogy ha nem sikerülne megegyezniük az Egyesült Államok kormányával akkor szeptemberre már bevethető lenne.

Az ARM licenszek felfüggesztése már nagyobb problémát jelent, mivel minden egyes mobiltelefon processzor használja ezeket, így a Kirin lapkák gyártása is leállhat. Az USA jelenleg 90 napig, augusztus 19-ig késlelteti a tilalmat, de a Huawei már gondolt arra, hogy mi lesz ha ez a határidő lejár. Ezért arra kérte az alkalmazás fejlesztőket, nyújtsák be pályázatukat az App Gallerybe ami a Huawei saját App Store-ja. Ezt az appot sok Huawei és Honor telefonon megtalálható, mivel előre van telepítve, de egy portugál forrás szerint a Huawei leült tárgyalni az Apotide-vel is, ami a Play áruház egy nyílt forráskódú alternatívája melyben már most 900.000 alkalmazás áll a felhasználók rendelkezésére.