Mi a QR kód és egyáltalán hogyan jön létre?

A QR Kód története

A QR-kód (Quick Response-kód) kétdimenziós vonalkód (tulajdonképpen pontkód), amelyet a japán Denso Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (’gyors válasz’) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel, és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni.

Jó tulajdonsága, hogy bármilyen irányból készülhet róla fénykép vagy szkennelt kép, nem kell törődni a kód helyes tájolásával. Ez azért lehetséges, mert a kód megfejtésére, dekódolására szolgáló programok a három sarokban elhelyezett jellegzetes, minden QR-kódban azonos minta alapján el tudják dönteni, milyen irányban kell a kód pontjait értelmezni, feldolgozni, még akkor is, ha a kódbélyegről készült kép teljesen ferde.

Másik jelentős pozitív tulajdonsága a kód skálázhatósága, amit a Verzió 1-től Verzió 40-ig határoztak meg. A különböző verziók[1] különböző adattárolási és hibatűrési tulajdonságokkal rendelkeznek. A legnépszerűbb 2008-ban a “Level L” (L szint) volt, mivel már ez elég sok információt képes tárolni jóval kisebb helyen, mint egy egydimenziós kód.

A másik fontos dolog, hogy a klasszikus vonalkódhoz képest sokkal több adatot tud tárolni, hiszen ha a vonalkód fehér és fekete részeit ugyanúgy 1 egységnek számoljuk, akkor látszik, hogy a QR kódon nagyságrendekkel több információ/adat vagy azonosító fér el.

Az alábbi képen jól látszik a különbség:

Ha jobban megnézzük akkor látható, hogy a QR kódnál a pontokhoz viszonyítva bárhogy olvasható a tartalom és akár 7%-os kitakarás esetén is aktiválható. 

A normál egyirányú vonalas kód esetén a teljes kódra szükség van az azonosításhoz.

Az alábbi linken lehet a saját tervezésű kóddal kísérletezni: itt

Sajnos, mivel a QR-kódok információkat tartalmazhatnak, mindig fennáll annak a veszélye, hogy kiberbűnözés áldozatává válunk. Ha nem megbízható forrásból olvassuk be, a QR-kódok rosszindulatú programokat, például számítógépes vírusokat, kémprogramokat és reklámprogramokat juttathatnak be.

Ezek a kódok ellophatják bejelentkezési, hitelkártya és személyes adatainkat. A böngésző beállításokban van, hogy automatikus de ha nem akkor a böngésző beállításokban bekell állítani, hogy nem biztonságos oldalakat blokkoljon.

Összegzés képpen, csak óvatosan a folyamatos QR kód olvasgatással de nem kell tőle tartani. Nagyon sok rossz visszajelzés nem érkezett az elmúlt években és igazából minden technológiát lehet visszaélésre használni szóval no para, csak figyelmesen.

MEGOSZTÁS