Minden kiderült a jövő évi csúcsmobilokba szánt Snapdragon 888-ról

A Qualcomm idén picit változtatott a forgatókönyvön és az új csúcslapkájuk Snapdragon 875 helyett Snapdragon 888 néven érkezett. A chipset már tegnapelőtt bemutatkozott, de a specifikációkkal kapcsolatban csak most árult el részleteket a gyártó. 

A decemberi bemutatót követően mindig a következő év első negyedévében jelennek meg a piacon a Qualcomm aktuális csúcslapkái. 2021-ben több Androidos telefon is Snapdragon 888-cal fog érkezni, a Xiaomi és az Oppo ezt már biztosra is mondta, de számíthatunk ilyen készülékekre az Asus-tól, a Lenovo-tól, a Nubia-tól , az LG-től és a Samsung-tól is.

Az új, 5 nanométeres chip teljesítményben rengeteget javult, ez pedig főként a Cortex-X1-nek köszönhető. Ez a mag 33 százalékkal több utasítást tud végrehajtani mint a Cortex-A78. Bár egyeseknek lehet nem mond sokat, de növelték az L1 és L2 cache méretét és megduplázták a SIMD hardvert is. A Qualcomm biztosra ment, a Cortex-A78-ból is jutott a 888-ba három darab, ezeknek 2,4 GHz a maximális órajele. Az alapműveletek végrehajtására pedig négy darab Cortex-A55-öt vetnek be. Összességében 25 százalékkal javult a teljesítmény és az energiatakarékosság terén is 25 százalékos javulásról számolt be a gyártó.

A grafikai feladatokért Adreno 660 felel, a hivatalos adatok szerint 35 százalékkal gyorsabb lett a renderelési sebesség és az előző generációhoz képest 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a GPU. Külön kiemelték, hogy a cél az volt, hogy a felhasználók 144 fps sebességű játékélményt kapjanak a legtöbb játéknál. Van VRS funkció, ami lehetővé teszi, hogy az árnyalás ne a teljes felbontáson történjen meg, ez jó néhány applikációnál plusz fps-t fog jelenteni. Kaptunk egy Game Quick Touch névre keresztelt funkciót, ez 20 százalékkal csökkenti az érintés késlelést a játékok során, de csak 120 fps sebességig lehet használni. Nem feltétlen kell viszont a 120 fps, mert 60 vagy 90 fps-nél is működik.

A képfeldolgozásról azt kel tudni, hogy a Snapdragon 888 tripla ISP-t kapott, így elérhetővé vált három kamera képének párhuzamos feldolgozása, akár natív 4K felbontásban is. Ez még nem minden, három darab 28 megapixeles képet is képes feldolgozni három különböző látószögben, ez mondjuk már nem az átlagfelhasználó kategória és lehet olyan szoftver sincs még, ami ezt ki tudja használni. Amit viszont mindenképp ki kell emelni, hogy az új chipset már lehetővé teszi a 120 fps sebességű felvételt 4K felbontásban és 12 megapixeles képekből 120 darabot is képes feldolgozni egy másodperc alatt.

A QuickCharge 5-öt támogatja a Snapdragon 888, ez azt jelenti, hogy a töltési teljesítmény akár 100W is lehet. A korábbi adapterekkel való kompatibilitás megmaradt egészen a QuickCharge 2-ig.

Az internet eléréshez Snapdragon X60 5G modemet csomagolt a Qualcomm az újdonság mellé, sub-6 és mmWave 5G támogatással. Az elméleti letöltési sebesség akár 7,5 Gbps is lehet, a feltöltésnél pedig 3 Gbps a maximum.

Az első Snapdragon 888-cal szerelt mobilok már januárban megjelenhetnek, elég sok vonalon javult a chip a Snapdragon 865-höz képest, de nem feltétlen kell váltani ha ilyen mobilod van. Ha viszont SD 855 Plus-os vagy régebbi készüléket használsz már érdemes elgondolkodni a váltáson.