Mostantól a régi iPhone-ok mellé sem jár a töltő

Amint a jelenleg forgalomban lévő iPhone XR, iPhone 11 és iPhone SE (2020) modellek kifutnak, a frissen gyártott modellek mellé már csak egy Type-C Lightning kábelt csomagol az Apple.

Az iPhone 12 széria bemutatóján többször elmondták az Apple vezetői, hogy szeretnék ha a vállalat 2030 karbonsemleges lenne. Ennek első lépéseként eltűntek a fülhallgatók és a hálózati adapterek az iPhone 12 mobilok dobozából. Csupán egy Lightning kábel található bennük, aminek a másik vége USB-C tehát még csak véletlenül sem működik a korábbi adapterekkel. Ha valaki ezzel szeretné tölteni mobilját kénytelen beszerezni egy külön adaptert, vagy a másik megoldás, ha vásárol egy régebbi USB-A-s Lightning kábelt és egy adaptert. A régebbi töltőfejek viszont csak 5W-ot tudnak, de lehet már venni 18 és 20W-os fejet is, ezek közül utóbbi 8 ezer forintba kerül.

Sajnos a füles és az adapter hiánya nem csak az iPhone 12 sorozatot érinti majd, innentől minden új iPhone így fog jönni sőt, ha kifutnak az iPhone SE, iPhone 11 és iPhone Xr jelenleg polcokon lévő modelljei, az új szállítmányok dobozaiban már szintén csak egy adatkábel lapul majd.

Néhány éve, amikor az Apple meglépte az, hogy jack csatlakozó nélkül dobtak piacra telefont minden gyártó kifigurázta őket. A Xiaomi már be is szólt a füles és az adapter hiánya miatt, egy rövid videóval. A helyzet viszont az, hogy a közeljövőben több másik gyártó is rákényszerülhet erre a lépésre, akár a Xiaomi is. Miután az Apple elhagyta a jack csatlakozót, akkor is születtek hasonló bejegyzések, de pár hónapra rá a konkurencia is elkezdte követni ezt a “trendet”. Várhatóan hasonló forgatókönyvre számíthatunk a fülesek és az hálózati adapterek kapcsán is.

A Samsung is élcelődött az új Apple mobilokon, a dél-koreaiak hivatalos Facebook oldalán egy posztban kiemelték, hogy legújabb csúcsmobiljuk a Note20 mellé alapból jár a töltő adapter és a készülék kijelzője tudja a 120 Hz-es képfrissítési frekvenciát is.