Mutatjuk mely Android appok lopnak Facebook jelszavakat

android-virus-cover

Összesen kilenc olyan applikációt fedeztek fel a Play Áruházban, amelyek arra specializálódtak, hogy Facebook fiókok jelszavait lopják el, mutatjuk melyek ezek.

INLOCK

Annak ellenére, hogy a Google elvileg folyamatosan ellenőrzi, hogy milyen applikációk kerülnek fel a Play Áruházba, mindig hallani olyanokról melyek átcsúsznak a rostán. Egyértelműen a mostani kilenc alkalmazás is ilyen. Ezeket egyébként a Doctor Web-nek sikerült felkutatnia és sajnálatos módon több millió letöltővel is rendelkeznek. Tehát, ha az elmúlt hónapokban valaki feltörte a Facebook-od és az alábbi appok közül te is telepítetted valamelyiket, akkor már meg is van a probléma forrása. Na, de lássuk, hogy melyik applikációkról is van szó:

  • PIP Photo (fejlesztő: Lillians) – letöltések száma: 5,000,000+
  • Processing Photo (fejlesztő: chikumburahamilton) – letöltések száma: 500,000+
  • Rubbish Cleaner (fejlesztő: SNT.rbcl) – letöltések száma: 100,000+
  • Horoscope Daily (fejlesztő: HscopeDaily momo) – letöltések száma: 100,000+
  • Inwell Fitness (fejlesztő: Reuben Germaine) – letöltések száma: 100,000+
  • App Lock Keep (fejlesztő: Sheralaw Rence) – letöltések száma: 50,000+
  • Lockit Master (fejlesztő: Enali mchicolo) – letöltések száma: 5000+
  • Horoscope Pi (fejlesztő: Talleyr Shauna) – letöltések száma: 1000+
  • App Lock Manager (fejlesztő: Implummet col) – letöltések száma: 10+

Mivel a fenti alkalmazások mindegyike normál módon működött, vagyis tudták azokat a funkciókat nyújtani amit elvártak tőlük a felhasználók, ezért nagyon nehéz volt kiszűrni őket. Mindegyikük olyan trójai programkódot tartalmazott ami képes volt arra, hogy Facebook jelszavakat szerezzen meg. Ezt úgy tette lehetővé, hogy egy hamis bejelentkezési oldal segítségével érte el, hogy a falhasználók megadják jelszavukat.

Jó hír viszont, hogy más egyéb jelszó megszerzésére nem volt képes. A fentiek alapján több millióan töltötték le a fertőzött appokat. Miután a Google részére is jelezték a kártékony appokat a cég rögtön törölte azokat a Play Áruházból. Ettől függetlenül nem árt ha saját kezűleg töröljük saját telefonunkról is és természetesen megváltoztatjuk Facebook jelszavunkat is.