Nagyon sokan letöltöttek egy vírusos QR kód olvasót a Play Áruházból

Egy újabb fertőzött applikációk fedeztek fel a Play Áruházban, amit ráadásul több mint 10 millióan le is töltöttek a Google Play Pass-nak köszönhetően.

A napokban adtak ki egy figyelmeztetést a MalwareBytes szakemberei, hogy egy nagyon népszerű Androidos programban találtak egy rosszindulatú programot. A szóban forgó applikáció a Barcode Scanner, ami egy QR kód olvasó. Valószínűleg sokaknak ismerős lehet a neve, több mint 10 millióan töltötték le ezt a programot. Ráadásul része volt a Google Play Pass programnak is, ami havi 1.890 forintért vagy évi 11.499 forintért korlátlan mennyiségű alkalmazás telepítését kínálja az előfizetők részére más egyéb költség nélkül. Egyetlen kikötés, hogy legfeljebb öten használhatják egy előfizetéssel.

Nos, a MalwareBytes felfedezésére visszatérve a Barcode Scanner is része volt a Play Pass-nak, valószínűleg ez még jobban elősegítette a terjedését. Állítólag minden egy decemberi frissítéssel kezdődött, előtte ugyanis nem volt semmi probléma az applikációval. A 1.68-as verziószámú update telepítését követően viszont elkezdtek kéretlen reklámok megjelenni a felhasználóknak internetes böngészés során. A hirdetések leginkább olyan alkalmazásokat reklámoztak amelyek megtisztítják a telefont a felesleges fájloktól, vagy meghosszabbítják az akkumulátor élettartamát. Amennyiben ismerősek a fentiek és telefonodra telepítve van a Barcode Scanner nem árt minél előbb megszabadulni tőle. Ha pedig egy megbízható és semmilyen vírussal vagy más egyéb kártevővel fertőzött QR kód olvasót szeretnél feltelepíteni akkor ajánljuk a Google Lens-t, ami nevéből adódóan a Google egyik saját alkalmazása.