Nincsenek teljes biztonságban az adataid ha AirDrop-ot használsz

Az iOS régen a biztonságról és a gyorsaságról volt híres, utóbbi szerencsére még megmaradt, de az elmúlt időszakban elég sűrűn lehetett hallani a rendszer sebezhetőségéről, és több olyan bug-ról, amiket kihasználva könnyen hozzájuthatnak illetéktelenek a felhasználók adataihoz.


A FaceTime botrányról valószínűleg te is hallottál, de azóta volt már más is, ami nem kapott akkora figyelmet. A Google szakértői például több olyan biztonsági rést találtak az iOS-ben amivel, könnyedén megszerezhetőek az iPhone tulajok egyes személyes adatai. Elvileg hat ilyen módszer volt, ezek közül ötöt már javított az Apple. Azért azt fontos kiemelni, hogy amikor egy ilyen bug nyilvánosságra kerül, az Apple addigra már ki is dobta a javítást rá.

A cupertinóiak gondoskodtak róla, hogy aki találkozik valami hibával, őket értesítse elsőként, akár 200.000 dollárt (közel 59 millió forintot) is kaphat a szerencsés, aki felfedez egy kritikus hibát az iOS-ben. A Google munkatársait valószínű nem ez motiválta, inkább a konkurens cég orra alá akarták dörgölni, hogy mégsem olyan biztonságos a rendszerük, mint azt állítják. A két vállalat között mostanában elég nagy csata dúl a felhasználókért, főként az Egyesült Államokban.

A Hexway Cybersecurity Services a napokban egy különleges sebezhetőségre hívta fel a figyelmet, ezt kihasználva telefonszámokat, de akár jelszavakat is megszerezhetnek a rosszakarók az iPhone tulajoktól. A dolog azért nem olyan egyszerű, szükség van egy speciálisan erre a célra megírt szoftverre is, innentől kezdve viszont már elég ha bekapcsolják a Bluetooth-ot az adott eszközön. Sőt, ha az AirDrop vagy a Hotspot még pluszba be van kapcsolva akkor egész részletes képet lehet kapni a készülékről, ide értve a tulajdonos nevét, telefonszámát, a futó operációs rendszer verzióját, és akkumulátorral kapcsolatos infókat.

A Hexway megjegyzi, ennek javítása nem is lesz olyan egyszerű feladat, mivel az AirDrop használatához szükséges ezeket továbbítani, az adott eszköznek. Míg az Apple egy biztonságosabb módszert talál az adatok védelmére, csak egy dolgot tudunk tenni jelenleg adataink megóvása érdekében, kikapcsoljuk a Bluetooth-t. A Hexway egyébként élesben is tesztelte ezt az egészet, és elmondásuk szerint egy tucatnyi iPhone és Apple Watch adatait tudtak begyűjteni rövid hatótávon belül. Persze a nullával egyenlő az esélye annak, hogy valaki, aki a te adataidra pályázik (már ha van egyáltalán ilyen), ezzel a módszerrel le is nyúl majd tőled valamit.