Nyílt forráskódú lesz a Huawei saját operációs rendszere

A Huawei az éves fejlesztői konferenciáján nem csak az EMUI 11-ről érkeztek hírek. A HarmonyOS 2.0-ről és a Huawei HiLink szolgáltatásokról is kiderül néhány apróság.

brave_banner_3_gsmring

Hivatalosan is bejelentették, hogy a HarmonyOS nyílt forráskódú lesz, a fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverfejlesztői csomagokhoz (SDK) és az integrált fejlesztői eszközökhöz (IDE). Az OpenHarmony nevű projekt fokozatosan indul majd el, elsőként az év végén, Kínában. Richard Yu, Huawei Fogyasztói Üzletágának vezetője elmondta, hogy mostantól a HarmonyOS operációs rendszer nyitottá vált a 128KB-128MB IoT (Internet of Things Dolgok Internete) eszközökre is, többek között okostévékre, hordozható okoseszközökre és autókra. A vállalat jövő áprilisban tovább bővíti azt a 128MB-4GB eszközökre, egy év múlva pedig a 4GB feletti eszközökre is.

A Huawei HiLink idén öt kulcsfontosságú területen frissül, úgy, mint a kapcsolat, az interakció, az üzemeltetés, a megoldásszolgáltatás és a hitelesítés. A Huawei célja az, hogy az IoT-eszközök milliárdjai összekapcsolódjanak, könnyebben kezelhetők és vezérelhetők legyenek, illetve zökkenőmentesen működjenek. A vállalat elkötelezett az IoT hardver-ökoszisztéma növekedése mellett. Azáltal, hogy több eszköznek biztosít hozzáférést a HiLink platformhoz, arra törekszik, hogy könnyebbé és hatékonyabbá tegye az IoT fejlődését.

Az új rendszer bétája egyébként televíziókra és okosórákra már el is érhető, a telefonos verziót pedig valamikor decemberben fogják publikálni a fejlesztők számára.

Egy interjúban Richard Yu azt mondta, hogy az első HarmonyOS rendszert futtató telefonok valamikor a következő évben debütálhatnak. Első körben valószínűleg nyomógombos mobilokra kerül majd rá a rendszer és csak később érkezik az okostelefonokra. Az is szinte borítékolható, hogy a kezdetekkor csak Kínában lehet majd HarmonyOS-t futtató készülékre szert tenni.

FORRÁSHuawei
MEGOSZTÁS
PR cikkekkel, linképítéssel kapcsolatban keress a gsmringhu@gmail.com e-mail címen.