Nyolc mobilra futott be az EMUI 9.1 nyilvános bétája

Tavaly az EMUI 8.1 csak a kínai felhasználók készülékeire érkezett meg. Idén szerencsére a 9.1-es verziót mindenki számára globálisan elérhetővé teszi a Huawei. A P30 és P30 Pro már alapból ezzel jött, de több másik telefonra is várható a rendszer az elkövetkezendő hónapokban, köztük régebbi modellekre is.


A Huawei június végén tett közzé egy hivatalos listát, az EMUI 9.1-re frissülő készülékekről és némelyikhez még dátumokat is kaptunk. Ez a felsorolás most újabb telefonokkal bővült, mivel a kínai cég bejelentette, hogy a Mate 9 Porsche Design, Honor V9, Honor 9, és Huawei nova 2S is megkapja a 9.1-et.Huawei_emui_9.1_béta

A fentieken kívül, továbbá a Huawei P10, P10 Plus és a Huawei Mate 9 valamint Mate 9 Pro-ra elérhetővé tették még a nyilvános bétát is. Idáig csak a Huawei Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 20 X és Mate 20 RS Porsche Design esetében volt kipróbálható a béta.

EMUI 9.1 új funkciók

Az EMUI 9.1 egetverő újdonságokat azért nem hoz, de kapnak néhány hasznos funkciót a Honor és Huawei tulajok. Ilyen például a GPU Turbo 3.0-s verziója, ami az eddigi 6 helyett 25 különböző játékot (Fortnite, PES2019, FIFA Mobile, Knives Out, Battle Bay, Crazy Taxi, Real Racing 3, Into the Dead 2, NBA 2K19, Dragon Nest M, Duel Links, Free Fire, Minecraft, Helix, Plants vs. Zombie Heroes, Subway Surfers, Brawl Stars, Speed Drifters, Dragon Ball Legends) támogat, ez a valamivel régebbi eszközök esetében talán érezhető teljesítmény különbséget is fog hozni. A GPU Turbo 3.0-nak köszönhetően egyes applikációknál akár 10 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a rendszerchip, közben pedig a játékélmény nem romlik.

A galériába egy új funkció kerül a Vlog, ezzel könnyedén megszerkesztetjük a videókat és a mesterséges intelligencia automatikusan kiemeli a lényeges részeket. A videóhoz további effekteket és háttérzenét lehet bepakolni. Talán mind közül a legérdekesebb az új, EROFS fájlrendszer, ami a korábbi F2FS-t váltja. Ezzel alap állapotban több szabad helyünk marad, illetve a véletlenszerű olvasás akár 20%-kal is gyorsabb lehet.

Sajnos az eddigi évek tapasztalatai alapján csak Kínában lehet tesztelni a bétát, de a korábban közzétett lista szerint már nem kell sokat várni a végleges verzióra sem.