OLED MacBook Pro: 2026-ban érkezhet!

Olvasási idő kb 2-3 perc.

2026-ban érkezhet az OLED MacBook Pro.

A pletykák szerint 2026-ban érkezhet az OLED kijelzős MacBook Pro.

Az iPhone 15 és az M4 iPad után várható volt, hogy a MacBook Pro szériák is megkapják az OLED kijelzőt. Az első nagy teszt feladat az iPhone méretű kijelzők gyártása volt, ez sikerült, utána jött kevesebb, mint 1 évre rá az iPad ahol már 11 és 13″-os OLED-ek gyártása volt a tét. Ezt is megugrotta az Apple így várhatóan a következő lépés a 13-14-15-16″ os kijelzők gyártása lesz.

Az előrejelzések szerint 2031-ig 60 millió OLED kerülhet az Apple újítása révén más laptopok kijelzőjébe is.

Jogos a kérdés, hogy miért olyan nagy dolog ez, hiszen vannak már nagy OLED TV-évek óta. A válasz az, hogy a technológiát lekell vékonyítani laptop méretűre és az közismert, hogy ebben az Apple nem fog kompromisszumot, addig nem jelenik meg, amíg nem sikerül rendesen.

A különbség LCD és OLED között!
Akinek esetleg új lenne az OLED technológia, annak csak gyorstalpalóként:
  • Egyenként állítható az OLED pixelek fényereje vagy teljesen kikapcsolható az igazi fekete színért.
  • Mivel egyenként állítható ezért a színek is szebbek, élethűbbek.
  • A kontraszt és a betekintési szög is jobb, bár a tapasztalat az, hogy hiába jó a szöge egy adott ponton túl akkor sem kényelmes nézni.

Ezen kívül állítólag a Samsung lesz megint csak az, aki az OLED paneleket leszállítja az Apple-nek. Az iPad mini és Air is OLED paneleket kaphat, amiért a Samsung nem kevesebb, mint 3.14 milliárd dollárt fektet a technológiába. A befektetés összegét az indokolja, hogy nem kevés pénzt keres az Apple megrendelésein a cég, ráadásul hiába van meg az OLED gyártása, ha nem tudnak időre eleget gyártani belőle.

De ha tovább megyünk akkor azt sem nehéz kitalálni, hogy ha az Apple bedurrantja ezeket a termékeket akkor a többi gyártó is rákényszerül így emelve a keresletet az OLED panelekre, amikre a saját igényét az Apple persze évekre leköti.

Arról most inkább nem térünk ki, hogy ez hogyan fogja emelni a MacBook Pro árakat de hangsúlyozzuk, hogy nem is való mindenkinek sőt. Aki nem grafikai vagy valamilyen szerkesztői munkát végez, amihez már akár egy külső kijelző is szükséges vagy nincs szüksége a külön MagSafe portra meg a HDMI-re egyebek annak jó eséllyel nincs szüksége rá ha csak kedvtelésből nem lepi meg magát vele, mert nem fogja kihasználni. (strandra se veszünk fel bakancsot, az nem arra való).

MEGOSZTÁS