Ötből kettő Androidos mobilon jókora biztonsági rés található

A Google az Android 6 Marshmallow és annál régebbi rendszert futtató készülékekre már nem ad ki biztonsági frissítést. Legutoljára 2018 végén érkezett biztonsági rést befedő javítás ezekre a mobilokra, azóta eltelt egy év és gyakorlatilag védtelenek az új típusú malware-ekkel szemben ezek az eszközök.


Elsőre az Android 6 miatt komolytalannak tűnik a dolog, de a Google statisztikái szerint a világszerte használatban lévő Androidos készülékek 42,1 százaléka Android 7-nél régebbi operációs rendszert futtatnak. Ez azt jelenti, hogy öt Androidos felhasználóból kettő potenciális áldozat lehet a hackerek számára. Az egyik brit fogyasztóvédelmi szervezet, a Which? ezzel kapcsolatban meg is osztott egy tanulmányt, amiben arra kérték víruskereső szoftvereket tesztelő osztrák AV Comparatives-t, hogy próbáljanak megfertőzni malware-rel öt régebbi okostelefont (Motorola X, Galaxy A5, Xperia 2, Google Nexus 5 és Galaxy S6). Mindegyik esetében sikerrel járt a AV Comparatives, sőt, volt olyan készülék amire több kártékony kódot is fel tudtak tenni.

Az ilyen sérülékenységek miatt a hackerek könnyedén ellophatják a felhasználók adatait, de akár zsarolóvírust is telepíthetnek az adott mobilra. A problémát ezt követően jelezték a Google-nek is, de a keresőóriás nem reagált a megkeresésre és nem is tettek olyan lépést, ami arra utalna, hogy terveznek valamit a felhasználók védelme érdekében. A dolog egy részről érthető, hiszen 2012-ben vagy annál korábban kiadott Androidos eszközökről van szó, de az eléggé aggályos, hogy még mindig ilyen nagy számban használnak ennyire régi mobilokat. A BBC beszámolója szerint közel 1 milliárd telefont érint a dolog. Itthon azért már csak elvétve találkozunk 8-9 éves, még működő okostelefonokkal, de a fejlődő országokban sokaknak van ilyen régi mobiljuk.

Aki szeretné ellenőrizni, hogy őt is érinti-e a dolog, egyszerűen megteheti. A Beállításokon belül, a Rendszer – Rendszerfrissítés menüpont alatt. Ha Android 6-ot futtat a készülék első körben meg kell próbálni frissíteni, ha nem lehet ajánlott új telefont vásárolni. Android 7-től felfelé egyelőre biztonságban vagyunk.

FORRÁSbbc
MEGOSZTÁS
PR cikkekkel, linképítéssel kapcsolatban keress az info@gsmring.hu e-mail címen.