Rendesen felsült a Sony legújabb csúcsmobilja

Az Xperia 5 még szeptemberben az IFA kiállításon mutatkozott be. A készülék túl nagy sikert eddig nem könyvelhetett el, és DxOMark legfrissebb tesztje csak tovább fog rontani a mobil renoméján.


A DxOMark csapata valószínűleg már ismerős azoknak, akik képben vannak a tech világ híreivel. Ha egy mobil fotós képességeire vagyunk kíváncsiak az ő weboldalukat érdemes felkeresni elsőként, de tesztelnek még rengeteg mást is, köztük fényképezőgépeket, objektíveket vagy éppen kamerákat. Ezúttal az Xperia 5-öt kapták meg, és nem túl jó véleménnyel voltak róla. A tavaly februárban bemutatott Xperia 1 sem teljesített valami jól, de legalább ezt sikerült felül múlni az Xperai 5-nek.

Érdekes, hogy a Sony kameraszenzorait több másik gyártó is használja, és azoknál elég jól teljesítenek. Valószínű nem is ezekkel van a gond, hanem a szoftveren és az algoritmuson kellene még csiszolgatni, de jó sokat. Az összesítésben egész pontosan 95 pontot (fotó:83, videó:101) sikerült bezsebelni az Xperia 5-nek, ezzel sikerült neki megelőzni a 2017-ben bemutatott Galaxy Note 8-at és az iPhone 8 Plus-t, ami elég gyenge teljesítmény egy 2019-es csúcsmobiltól. A készülék hátlapján egyébként három darab 12 megapixeles szenzort találunk, ráadásul ezekhez készített egy külön képprocesszort is a Sony, van képstabilizátor és az Eye AFii Eye AF technológiát is továbbfejlesztették.

A DxOMark szerint az Xperia 1-hez képest enyhe javulás figyelhető meg az expozíció, a textúrák, az éjszakai és a széles látószögű felvételek terén, de színek telítettsége, az autófókusz és a zoom lehetne jobb is. A nagyított felvételek szépen lerontották az összpontszámot, a színvisszaadás nem volt valami tökéletes és gyenge fényviszonyok között túl sok volt a zaj a képek szélén. A videózásnál a világos kültéri helyekkel meggyűlt a baja a mobilnak és az autófókusz is meglehetősen instabil volt.

A DxOMark listájának első helyén egyébként a Mate 30 Pro 5G áll 123 ponttal, ami után a Honor V30 Pro és a sima Mate 30 Pro következik 122 illetve 121 ponttal. Kicsit talán javít az Xperia 5 helyzetén, hogy a ROG Phone 2 is csak 95 pontot szerzett az összesítésben, de az Asus mobiljának mentségére legyen szólva, hogy az az eszköz nem éppen a mobilos fotózásra van kihegyezve. Érdekes módon a Sony szenzorai saját mobiljaikkal nem túl jól működnek, de most lesz esélye javítani a japán cégnek, mivel februárban érkeznek a legújabb készülékeik.