Rengeteg embert érint az elmúlt órákban lezajló Facebook profil tiltás

Tegnap komoly tiltási hullám indult el a Facebookon és az Instagramon. Mindenhol panaszkodnak a felhasználók, akik nem tudják mivel érdemelték ki profiljuk törlését. Előzetesen semmilyen üzenetet nem küldött a legnagyobb közösségi oldal, így mindenki tanácstalan mi lehet a gond.


A panaszosok szerint indoklás nélkül lettek törölve és többségük semmi olyat nem tett amivel kiérdemelte volna. A Facebook szabályzatát maximum csak szándékosan lehet megszegni és a legvégső esetben akár tilthatja is a felhasználót az oldal. Innentől pedig már be sem lehet lépni. Sokan ezt az üzenetet kapták:

„Szia! Felhasználási feltételeink bármilyen jellegű megsértése további következményekkel járhat a Facebook alkalmazás- és szolgáltatáscsalád általad történő használatát tekintve, korlátozás nélkül ideértve a felhasználói, adminisztrátori, fejlesztői és üzleti tevékenységeidet is.” – A Facebook csapata.Úgy tűnik a tiltás mellett többeket töröltek is, ezért ne lepődj meg ha a megszokottnál kevesebb ismerősöd van. A Facebook még nem szólalt meg az esettel kapcsolatban, de nincs kizárva, hogy a kamu profilok valóban törlésre kerültek. Ha nem szegtél szabályt nincs ok az aggodalomra, valószínűleg valami hiba keletkezett az algoritmusban, a hasonló bugokat pár napon belül javítani szokták. Érdemes próbálkozni telefonról és számítógépről is hátha egyikkel be tudsz jelentkezni.Az hasonló esetek alkalomadtán előfordulnak, pár hete például a GSMring.hu Facebook oldalán nem tudtunk posztolni napokig csak telefonról. Írtunk is a supportnak, de mire válaszoltak (napokkal később) már megoldódott. Többféle összeesküvés elmélet is szárnyra kapott, egyesek szerint a Facebook sorra zárja a ki a Huawei telefonokat használókat az oldalról. Mások politikai okokat látnak az egész mögött, nyilván egyikről sincs szó. Feltehetően nem kell sokat várni a Facebook hivatalos magyarázatára, és napokon belül rendeződik a dolog.

Frissítve: Hivatalos közleményt még nem adott ki a Facebook, de egyes források szerint már tudnak a történtekről és nem egyedi esetekként, hanem rendszerszintű problémaként vizsgálják az ügyet.

A történtek megihlették a kamu üzenetírókat is, egyesek azzal fenyegetik a felhasználókat, hogy ha nem küldik tovább az adott üzenetet, ők is törölve lesznek. Gondolom mondani sem kell, ez egy hatalmas nagy kamu.