Rohamosan fog terjedni a HarmonyOS az elemzők szerint

Lassan két hete, a fejlesztői konferencián a Huawei bemutatta saját rendszerét, a HarmonyOS-t. Okostévék lesznek az első eszközök, amik futtatják, de elérhető lesz még telefonokra, okosórákra, laptopokra és több más eszközre is.REVO2

A HarmonyOS egyik előnye, hogy az alkalmazásokat nem kell külön-külön minden készülékre fejleszteni, mivel olyan mikrokernelt kapott, amivel termékek széles körét tudja kiszolgálni. Ennek köszönhetően az elkövetkezendő hónapokban több olyan eszközre is lehet számítani, amik a HarmonyOS-t futtatják. VR szemüvegek, intelligens hangszórók, autók, számítógépek, okostelefonok, okosórák, ez csak néhány azok közül, amik a HarmonyOS-sel jöhetnek, és itt nem csak a Huawei készülékeiről van szó, más gyártók is szabadon használhatják majd a rendszert, az Oppo és a Vivo állítólag már teszteli is.

Jövőre indulhat be igazán az OS terjeszkedése, a Counterpoint elemzője, Neil Shah rámutatott arra, hogy a világ legnagyobb piacán, Kínában, az év végéig 0,1 százalékon lesz a Hongmeng (ott úgy fogják hívni), de 2020 végére már 5 százaléknál fog járni. Globális szinten ez a szám várhatóan 2 százalék körül alakul. Ez nem tűnik soknak, de az első évben elég jelentős növekedésnek mondható. A Statcounter legfrissebb statisztikái alapján, az operációs rendszerek közül, a felhasználók 39 százaléka használ Androidot, 35 százalékuk Windowst, 13,87 százalék iOS-t, 5,92 százalék macOS-t, míg Linuxot csak 0,77 százalék. Ennek tudatában a 2 százalék nem is tekinthető rossz eredménynek. A HDC-n Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője elmondta, hogy ők továbbra is kitartanak az Android mellett, de ha a jövőben valami oknál fogva ez a kapcsolat megszakad, akkor B-tervnek ott lesz a HarmonyOS.

Az USA kormánya még mindig ellenkezik a kínai céggel, a G20 csúcstalálkozón Donald Trump bejelentette, hogy visszavonják a szankciókat, de néhány nappal ezelőtt ennek teljesen ellentmondó nyilatkozatot tett. Pedig hosszú távon mindenkinek az lenne az előnyös, ha minden maradna a jelenlegi formában. Az elsődleges becslések alapján 700-800 millió felhasználót veszítene a Google, ha a Huawei lecseréli az Androidot. A kínai vállalat növekedése ebben az esetben megtorpanna, főleg a globális piacon. A Google szerint pedig komoly biztonsági kockázatot jelentene, ha a Huawei átállna saját rendszerére, ez pedig az USA vesszőparipája.