Sony Xperia 1R: jön a világ első 5K-s kijelzővel szerelt mobilja

Ha a minél nagyobb képernyő felbontás a cél, akkor a Sony mobiljai közül kell választani. A japán cég 2015 szeptemberében jelentette be az első 4K-s okostelefonját. Idén az MWC-n pedig elhozták az első 4K HDR OLED panellel szerelt eszközt is az Xperia 1-et. Friss jelentések azt sugallják már készül az első 5K-s megjelenítővel rendelkező mobil is, természetesen a Sony műhelyében. Úgy tudni Xperia 1R néven érkezik majd a masina.


A 91Mobiles szerint a titokzatos J8220 modellszámú eszköz egy közelgő Sony telefont takar, 21:9-es képaránnyal és egész pontosan 5040 x 2160 pixel felbontással. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy az Xperia 1 képernyőjén 3840 x 1664 pixelt találtunk, az állítólagos Xperia 1R lényegesen több képpontot kínál. A pixelsűrűség is hitetlenül magas, ha hihetünk a pletykáknak 899 ppi-ről van szó.

Néhány hete lehetett hallani az Xperia 2-ről, mint most kiderült ez valójában az Xperia 1R és valóban a februárban bemutatott zászlóshajó egy továbbfejlesztett, kompaktabb változatát dobná piacra a Sony. Ez eddigiek alapján a megjelenítő 6,1 hüvelykes az Xperia 1R esetében, az Xperia 1-nél 6,5 hüvelyk volt. A képpontsűrűséget 643 ppi-ről 899 ppi-re húzza a Sony. Mindezt úgy, hogy közben a kijelző mérete csökkent.

Xperia 1R specifikációk

A motorháztető alá a frissen bemutatott Snapdragon 855 Plus lapka kerül 2,84 GHz-ről 2,96 GHz-re húzott órajellel. Ebből, és a hatalmas pixelsűrűségből több külföldi hírportál is arra tippel, hogy valami módon kapcsolódni fog a VR-hez a készülék. Talán külön kiegészítőként megvásárolható lesz Playstation-höz. Alapvetően ugye a SD 855 Plus mellé LTE modem jár, de ha egyes gyártók úgy döntenek akár 5G modemet is kérhetnek hozzá.ilyen_lesz_az_xperia_1r

Azt még nem tudni a Sony-nál melyik mellett tették le a voksukat, de ha már így nem spórolnak semmim akár az 5G is szóba jöhet. A csúcslapkához legalább 6 GB belső memóriát és 128 GB-ot várunk, bár egy 8/256 GB-os variáns sem lenne meglepő. Az akkumulátor kapacitással kapcsolatban vannak kétségek, első körben 3000 mAh-s telep jött szóba, most már 3200 mAh-sat említenek. Valamivel nagyobb, de még így is kevés az 5K-s kijelző és a Snapdragon 855 Plus mellé.

Egy ilyen csúcsmobil rövid üzemidővel igencsak kiábrándító lenne. A kamerákhoz valószínűleg nem nyúlnak, tehát a hátlapon az Xperia 1-ben is helyet kapó három darab 12 megapixeles modult találjuk.

A Sony Xperia 1R bemutatójának várható időpontja

Ha igazi troll akarna lenne a Sony akkor akkor a Note 10 széria és az új iPhone-ok bemutatója előtt elindítaná a mobilt. Ez valószínűleg nem fog összejönni, inkább a berlini IFA kiállításra időzíthetik a startot, vagyis szeptember elejére. A kiadási idő lerövidítésével még okozhatnak meglepetést a konkurenciának. És az is biztos, hogy ezzel a lépéssel a Sony betöltene egy piaci rést, már csak az a kérdés a felhasználók mennyire kapkodnának egy ilyen telefonért.