Sorare: jövedelmező másodállás focis kártyákkal

A Sorare-nek köszönhetően licencelt játékosokat szerezhetünk meg magunknak és elkészíthetjük saját focicsapatunkat, ráadásul kereskedhetünk is velük.


Amennyiben érdekelnek a kriptovaluták vagy követed az ezekkel kapcsolatos híreket, akkor már biztosan hallottál a non-fungible tokenekről (NFT) vagy kicsit magyarosabb néven a nem helyettesíthető tokenekről. Azoknak akik nem tudnák, hogy miről van szó annyit kell tudniuk, hogy ezek olyan nem helyettesíthető tokenek, melyeket az Ethereum hálózatán hoztak létre. Ennél is egyszerűbbre fordítva, ezek a blokkláncon található műalkotások, kereskedelmi kártyák vagy játékon belüli tárgyak. A blokkláncon nem másolható vagy hamisítható alkotásokról van szó és jelenleg fénykorukat élik a kriptovaluták világában. Egyértelmű jele ennek az, hogy Elon Musk felesége nemrégiben 6 millió dollárért adta el NFT gyűjteményét. Rajta kívül még több híresség is értékesítette NFT tokenjeit 3LAU zenész például 33 darabot adott el belőle 11 millió dollár értékben, de Linsey Lohan és Post Malone is adott el NFT-ket körülbelül 50.000 dollárért.

Sorare az NFT football

Az elmúlt hónapok során az öt legnagyobb NFT projekt 366 millió dolláros árbevételt produkált. Közülük talán a legismertebbek jelenleg az NBA Top Shots tokenjei, melyeken az NBA legemlékezetesebb pillanatait láthatjuk, és ezek is csillagászati áron szoktak gazdát cserélni. Valószínűleg itthon nem sokan nézik az NBA-t, mivel Európában inkább a labdarúgás népszerűbb. Nekik hozza el a Sorare az NFT footballt, vagyis a focis NFT tokeneket. A Sorare lényege, hogy játékosokat kell gyűjtenünk és általuk tudunk egy csapatot összeállítani, amikkel meccseket játszhatunk vagy ligákban tudunk részt venni. A kártyák eredetisége az Ethereum blokkláncon, akárcsak egy főkönyvnél, valós időben van regisztrálva, hogy melyik felhasználó éppen milyen kártyákat birtokol.

A játékban a felhasználók csapatuk menedzserévé válhatnak, mint a Football Maneger játékokban. Természetesen a bajnokságok után részesülhetsz jutalmakban, mint például új játékosok, de akár pénzt, kriptovalutát is kaphatsz egy jobb helyezésért. A többi NFT tokenhez hasonlóan a Sorare focistáival is szépen tudsz profitálni. Jó példa erre a platformon 2020. november 29-én értékesített egyedi (unique) Kylian Mbappé kártya, amit 65.600 dollárért, vagyis közel 20 millió forintért adtak el. Vagy az ebben az évben eladott egyedi Ronaldo kártya, ami 290.000 dollárért (kb. 89 millió forintért) cserélt gazdát. Erre még rájönnek a különböző helyezésekért járó egyéb jutalmak is.

A Sorare eddig összesen 126 labdarúgó klubot licencelt, ami azt jelenti, hogy még nem találhatjuk meg a világ összes játékosát a kínálatukban, de például a Real Madrid, Bayern München, Juventus, AS Roma játékosai már megtalálhatóak náluk. Sőt, olyan támogatókat is megszereztek maguknak, mint az FC Barcelona hátvéde Gerard Piqué vagy Rio Ferdinand a Manchester United visszavonult játékosa.

Valószínűleg a legtöbben sejtik, hogy az sem mindegy, hogy milyen kártyákkal indul el valaki egy bajnokságon. Az előbb említett egyedi Mbappé vagy Ronaldo kártyákkal biztosan jól jártak az új vevők, mivel a világ legjobb focistáinak számítanak és nagyobb eséllyel indulhat el általuk egy bajnokságon. Vannak persze ezektől jóval olcsóbban beszerezhetők, és azokkal is tudunk bajnokságokon indulni és olyan kártyákat szerezni, amit később több tízezer forintért tudunk eladni. Aki pedig már nagyon belemerül a játékba, mellé még ért is a focihoz, a híreket is követi, akár százezrekre vagy milliókra is szert tehet.

Hogyan működik?

A játékhoz látogass el a Sorare oldalára, majd a körülbelül két perces regisztráció után lépj be az általad megadott adatokkal. Ezt követően egyből kapni fogsz 10 darab hétköznapi (common) kártyát, amikkel már el is kezdheted csapatod menedzselését. A menüpontok közül a Market-ben (New Singings-nél) találod azokat a játékosokat, amiket a többi felhasználó értékesíteni szeretne. Lehet rájuk licitálni is, de egy kicsit lentebb görgetve egyből ki is fizethetjük őket (Transfer Market), vagy akár egy egész csapatot is beszerezhetünk.

sorare-5

A Play-nél láthatjuk azt, hogy éppen milyen bajnokságon vehetünk részt a kis csapatunkkal. Itt dátumok vannak, ezek azt jelzik, hogy mikor fog indulni a következő bajnokság és meddig fog tartani. Bő három hetes tapasztalatom alapján eddig csak három napon át tartó bajnokságokkal találkoztam, ami azt jelenti, hogy nem kell heteket várnunk arra, hogy egy újabb kártyával tudjuk bővíteni portfóliónkat. Itt az első négy hétben csak a Starter League Rookie-ban tudunk indulni, de ezt követően a többi is elérhetővé válik. Ezekben már olyan kártyákra is szert tudunk tenni, amikkel magasabb profitot tudunk termelni. A My Gallery-ben megnézhetjük, hogy milyen kártyáink vannak, valamint nyomon követhetjük ezek fejlődését, mivel minden lejátszott meccs után XP-t kapnak játékosaink. Egy csapat 5 játékosból áll, ami azt jelenti, hogy kell egy kapus, kettő védő, egy középpályás és egy csatár.

Milyen kártyákat szerezhetek?

Összesen négy féle kártyatípus vesz részt jelenleg a játékban, ezek közül a legalacsonyabb kategóriát a Common (hétköznapi) kategória képviseli. Ilyen kártyákat kapunk, mikor regisztrálunk a játékba, és ezeket nem lehet eladni. Ezt a Rare (ritka) kategória követi, ezeknek a kártyáknak piros a hátterük és csak 100 db van belőlük. A Super Rare (szuper ritka) kártyákból összesen 10 darab van, áruk már magasabb mint a Rare kártyáknak. Végül a Unique (egyedi) melyekből csak egyetlen van.

A felsorolt kártyákból a Common-on kívül mindet el tudjuk adni, és minél kevesebb van belőle annál többet ér. Összesen tehát szezononként 111 játékost bocsátanak ki, tesznek fokozatosan elérhetővé. A Sorare folyamatosan elemzi a (való világban lévő) játékosok teljesítményét, és ez által a birtokodban lévő kártyák is hasonlóan teljesítenek egy adott bajnokságban. Ez azt jelenti, hogy ha van egy adott játékos, aki például lesérült és ebben az évben már nem fog játszani, nem érdemes berakni csapatunkba.

Amit a játékról tudni érdemes

Mint a legtöbb Football Maneger játéknál itt is fontos, hogy minél tapasztaltabbak legyenek a játékosaid. El tudod például őket küldeni Training-re, ahol több XP-t szerezhetnek maguknak és ez által nagyobb eséllyel indulnak a bajnokságokon. A bajnokságokból egyébként több is rendelkezésünkre áll, nyolc játékhetet követően. A Rookie liga után például már indulhatunk az All Star, U23 meccseken is, de van Európai bajnokok ligája, Amerikai Bajnokok ligája, vagy Ázsiai Bajnokok ligája is, ezeknél figyelnünk kell a játékosok nemzetiségét, hogy részt tudjunk bennük venni, és vannak szezonális mérkőzések is.

Természetesen itt is nagyobb eséllyel indulunk, ha az elején befektetünk egy kis pénzt a játékba, de akár azt is megtehetjük, hogy kis profittal folyamatosan cserélgetjük/eladjuk őket, vagy aki jobban benne van a foci világában, még fiatalon megvásárolhat egy feltörekvő játékost, aki később miután világsztárrá vált hatalmas profitot hozhat neki. A játékosokat bankkártyával vagy kriptovalutával tudjuk megvásárolni. Ha csak licitálunk egyre és elveszítjük a licitet, természetesen visszakapjuk a befizetett pénzt. Azok akik kriptovalutával vennének játékost, azoknak a Matemaskot kell használniuk a tranzakciók lebonyolítására, és Ethereum-ban kell fizetniük értük. Minél több játékossal rendelkezünk, annál több ligában indulhatunk velük egyszerre, ezáltal több kártyára tehetünk szert.

A fantázia foci itthon és Európában még nagyon gyerekcipőben jár, de az Egyesült Államokban egyre jobban nő a kereslet ezek iránt. Ezen kívül az NFT-k piaca is gőzerővel dübörög és nagyon úgy néz ki, hogy nem csak múló hóbort lesz. Egyesek milliókat ölnek bele abba, hogy megszerezzenek egy egyedi képet, vagy ez esetben kártyát. A Sorare pedig a foci területén szerzett több, mint 100 licencével messzemenően felülmúlja versenytársait. Ráadásul hetente elég csak 15 percet rászánni, és egy jövedelmező mellékállást is teremthetünk magunknak. Amennyiben megtetszett a játék itt tudsz regisztrálni.