Szeptember 19-én, Google szolgáltatások nélkül jöhet a Mate 30 széria

A Mate 9 bemutatója 2016 decemberében volt, a Mate 10 és a Mate 20 sorozatot viszont már 2017 és 2018 októberében leplezte le a Huawei, idén pedig úgy tűnik, még októberig sem kell várnunk.


Kínában jelenleg is tart a Huawei fejlesztői konferenciája, ahol az elmúlt napokban már megtudhattuk, hogy a Huawei B-terve a HarmonyOS lesz, ha nem sikerül tisztázni az USA-val a dolgokat. Bemutatták továbbá az Android Q alapokra épülő EMUI 10 kezelőfelületet is, és az új funkciókra is elég részletesen kitértek. Kiderült, mely készülékeken debütál majd az EMUI 10 és mikortól indul a béta. Egy ilyen rendezvényen természetesen rengeteg újságíró megfordul, egy orosz tech portál készített egy interjút a Huawei fogyasztói üzletágának szoftverfejlesztésért felelős részlegének elnökével, Wang Chenglu-val, aki elárult néhány apró részletet a Mate 30 szériával kapcsolatban.

A Mate 30 és Mate 30 Pro az eddigieknél jóval korábban, szeptember 19-én jelenhet meg Európában. Kitért továbbá az új lapkakészletre is, amit Kirin 990 néven emlegetett, és elmondta, az új chipset 7 nanométeres node-on készül, EUV gyártástechnológiával a TSMC műhelyében. Az Extreme Ultraviolet Lithography egyik előnye, hogy 20 százalékkal magasabb tranzisztor-sűrűséget tesz lehetővé méretnövekedés nélkül, ez a teljesítmény növekedésével jár és így valamivel kevesebb energiát eszik a masina. Ezekről már lehetett hallani korábban is, csak akkor Kirin 990 helyett Kirin 985 jött szóba, valószínű ugyanarról a chipset-ről van szó, csak a Huawei-nél másik név mellett döntöttek.

Alapesetben 4G LTE modemet integrálnak a lapkába, de lesz belőle 5G képes változat is, másik modemmel. Úgy tudni, decemberben érkezik majd a Mate 30 5G, első körben tehát a 4G-s variánsokkal kalkulálhatunk. A dizájnnal kapcsolatban elég ellentmondóak az információk, néhány hete felmerült, hogy kör alakú kameraszigettel jöhetnek a Mate 30 mobilok, majd később téglalap alakú szigetről beszéltek. A most kiszivárgott képek alapján az előbbi lehet a befutó, de biztosat úgyis csak a bemutató után tudunk majd mondani. További tulajdonságok közé tartozik még a 90 Hz-es BOE féle AMOLED kijelző és az 55 wattos vezetékes gyorstöltés.

Már a fejlesztői konferencia első napján kiderült, hogy a Mate 30 mobilok kapják meg elsőként a Huawei készülékei közül az Android Q-t és az EMUI 10 kezelőfelületet. A kínai cég hivatalosan viszont még nem használhatja a Google szolgáltatásait, így akár az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy ezek nélkül jöhetnek az új zászlóshajók.