Távolról aktiválható funkció miatt nem ajánlják a Xiaomi mobilokat

Egy Litvániában található kiberbiztonsági cég szerint a Xiaomi mobiljaiban van egy távolról aktiválható funkció ami képes bizonyos dolgok blokkolására.

crypto50

Annak ellenére, hogy az év vége még egy kicsit odább van már most tudjuk, hogy a Xiaomi nagyon jól fogja zárni a 2021-es évet. A cég eladásai ugyanis mondhatni az egekbe szöktek. Köszönhetően a jó árcédulának és a minőségi termékeknek, de minden bizonnyal az is erősen közrejátszik az elért eredményekben, hogy a Huawei Google szolgáltatások nélkül maradt. Aminek köszönhetően nem igazán kapkodnak a Huawei mobilokért a felhasználók. A Xiaomi-ra visszatérve már számos európai országban is átvették a vezető szerepet és júniusban a Samsungot os sikerült megelőzniük.

A reflektorfénybe kerülés persze nem csak pozitívumokkal jár. Egy Litván kiberbiztonsági cég ugyanis az elmúlt időszakban több kínai készüléket is megvizsgált. Ezek név szerint a Xiaomi Mi 10T, Huawei P40 és OnePlus 8T modellek voltak és persze ki is adtak egy jelentést az azokon felfedezett kockázatokról.

Problémát leginkább a Xiaomi telefonnál találtak, ugyanis állítólag felfedeztek benne egy olyan beépített funkciót ami képes cenzúrázni bizonyos szavakat. Amivel még nem is lenne probléma, csak éppen ezt távolról lehet aktiválni. Ezek a szavak a “tajvai függetlenség”, “Tibet felszabadítása” és ehhez hasonlók voltak. Egyes gyári alkalmazások, mint például a Mi Böngésző időnként megkapja a friss szavak listáját. Azt azért hozzá kell tenni, hogy ez a funkció a Global verziós modelleknél inaktív volt. Viszont ezen kívül még egy másik kérdéses dolgot is találtak. A Xiaomi felhőszolgáltatásába történő regisztrációkor a készülék egy titkosított SMS-t küld el, aminek tartalma ismeretlen. Így nem tudni, hogy ebben vannak-e személyes adatok.

A Litván védelmi miniszter helyettes Margiris Abukevicius azt mondta -“Azt ajánlják, hogy ne vásároljanak új kínai telefonokat, akinek van az pedig minél előbb szabaduljon meg tőle.”

 


Forrás