Új app váltja a Google Térképet a Huawei telefonokon

Az USA szankciói miatt az új Huawei mobilokra már nem elérhetőek a Google szolgáltatásai, ezzel pedig rendesen megnehezítik a kínai gyártó dolgát a nemzetközi piacon. A Huawei közben folyamatosan fejleszti a HMS-t és próbálja pótolni a sokaknak már szinte nélkülözhetetlen appokat.


Persze a Huawei-t sem kell félteni, a tiltás ellenére is remek évet zártak, és az eladások még így is növekvő tendenciát mutatnak. Keresik milyen alternatívákat lehetne használni a népszerű Google applikációk helyett, és úgy fest lassacskán mindenre lesz egy megoldás. A napokban a TomTom szóvivője egy interjúban elmondta, hogy megállapodást kötöttek a Huawei Technologies-el, és a kínai cég engedélyt kapott tőlük a térképek és szolgáltatások okostelefon-alkalmazásokban történő felhasználására. Ez azt jelenti, hogy akár a TomTom Androidos alkalmazásával is jöhetnek a Huawei mobilok, de az is elképzelhető, hogy a gyártó fejleszt egy saját alkalmazást magának, ami a TomTom rendszerére épül. Bármelyik is legyen, a Google Térkép már biztos nem lesz rajta a Huawei legújabb telefonjain.

Az első ilyen navigációs rendszerrel ellátott készülékek talán a márciusban érkező Huawei P40 mobilok lesznek. A Mate 30 szériával ellentétben a Huawei P40 és P40 Pro-ra már nem kell majd hónapokat várni, az eddigi hírek szerint a bemutatót követő legrövidebb időn belül a nemzetközi piacon is elérhetőek lesznek. A szeptemberben debütált Mate 30 sorozat egyébként -pár hónapos csúszást követően január- 21-től hozzánk is megérkezik.

Mivel a TomTom holland cég, nem vonatkozik rá az Egyesült Államok tiltása. Remco Meerstra, a TomTom szóvivője semmi mást nem árult el a Huawei közötti megállapodásról. Tavaly a TomTom eladta telematikai divízióját a japán Bridgestone-nak, hogy a digitális térképekkel kapcsolatos üzletekre tudjanak fókuszálni, így akár a Google Maps legkomolyabb kihívójává is előléphetnek és nincs kizárva, hogy a jövővőben más gyártók mobiljain is felbukkanhatnak a szolgáltatásaik.