Új kezelőfelületet kapnak a Samsung mobilok, jön a One UI 2.0

Néhány nappal ezelőtt, egy Samsunghoz közeli forrás meglehetősen érdekes pletykát indított el. A dél-koreai cég állítólag a One UI interfész 2.0-s verzióján dolgozik, ami több mindenben eltér a jelenleg használttól, állítólag lesz egy 2.1-es verzió is, ami a Galaxy S11 mobilokon debütálhat majd.


Az új felhasználói felület minden olyan készüléken elérhetővé válik, ami frissíthető az Android Q-ra. Mielőtt összefoglalnánk a One UI 2.0-ról hallottakat, érdemes szót ejteni a Samsung frissítési metodikájáról is. A legjellemzőbb talán az, hogy rendkívül lassú, remek példa erre a Pie bevezetése. A rendszert 2018 augusztus elején mutatta be a Google, majd valamikor november környékén érkezett meg a béta a Galaxy S9 mobilokra és a Note 9-re.

Pár hét elteltével, 2018 utolsó napjaiban lehetett frissíteni a végleges verziót, de volt ahová csak 2019 január első felében futott be az Android 9 Pie a tavalyi csúcsmobilokra. Jóval kisebb gyártók a Samsungos béta érkezésekor már a végleges, mindenki számára elérhető verzióval jelentkeztek. Az Android Q esetében is hasonló forgatókönyvre lehet számítani, tehát a dél-koreai cég mobiljainak túlnyomó részére majd csak 2020-ban fog elérhetővé válni az új főverzió.

Milyen újdonságokat hoz a One UI 2.0?

Erről konkrét infó még nincs, de a Google I/O konferencián elhangzottakból már lehet következni néhány új funkciókra. Ezek közül egyik a Fókuszmód, ennek célja, hogy az alkalmazások értesítéseit és jelzéseit némítsa. Testre szabhatjuk tehát, melyik appoktól akarunk értesítéseket kapni, és amelyik nincs a kiválasztottak között, azoknak a figyelmeztetéseit addig nem kapjuk meg, míg be van kapcsolva a Fókuszmód. A Bixby, a rendszer teljes egészére kiterjedő támogatást kaphat, még okosabb lesz. Valószínű újabb nyelveken is elérhető lesz, de mi egyelőre kimaradunk a szórásból.

Az Android Q-ban helyet kapó intelligens válasz, és javasolt intézkedések funkcióknak nagy hasznát vesszük majd az üzenetküldő applikációknál, ezek valószínűleg a Samsung új kezelőfelületébe is belekerülnek. Lényege, hogy egy kapott üzenetet követően a rendszer releváns intézkedéseket javasol. Ha valaki mondjuk küld egy címet, megjelenik egy Google Maps gomb, ami lehetővé teszi a Maps elindítását, és máris navigál minket az adott címre a telefon. Ez nem az első pillanattól lenne adott, a rendszer pár napig a tanulmányozza a felhasználó szokásait, majd a gépi tanulást kihasználva teszi fel a javaslatokat. Az információkat a készülék saját memóriájában tárolja, nem küldi a Google szervereire.

Az Android Q több magánélet-központú fejlesztést is kap, ezek közül egy a továbbfejlesztett helymegosztás. Az eszköz csak addig fogja használni a GPS-t és osztja meg a helyzetünket, míg az adott alkalmazás meg van nyitva, amint bezárjuk, a helymegosztás leáll. Hasznos funkció lesz a szülőknek a Family Link, ami lehetővé teszi a képernyőidő mérését. Ha a gyerek túl sokat mobilozik, időkorlátot állíthatunk be az alkalmazásokhoz, és amint ezt eléri, nem tudja tovább használni az adott appot.

A felsoroltak közel sem a végleges állapotot tükrözik, a fejlesztés befejezéséig nyilván még rengeteg funkcióval bővül majd a One UI 2.0. Ahogy közeledünk az ősz felé, valószínűleg egyre több infó fog befutni az új rendszerről.