Vaskos árcédulával érkezett hazánkba az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max

Az új iPhone-ok bemutatója szeptemberről októberre csúszott, cserébe összesen négy készüléket is bemutatott az Apple. A két megfizethető modell mellé természetesen két Pro verzió is jött, 6,1 és 6,7 hüvelykes kijelzővel és négy hátlapi szenzorral.  

Kis túlzással, de talán nem is lenne sok az a 999 dollár az iPhone 12 Pro-ért, a Pro Max-ért pedig 1099 dollárt kér az Apple. Persze szokás szerint itthon megint jóval drágább lesz mind a két készülék, az iPhone 12 Pro hazánkban 439.990 Forintos áron, az iPhone 12 Pro Max 479.990 Forintos áron nyit. A legdrágább kiszerelés a Pro Max-ból pedig 611.990 Forintba kerül.

Az elmúlt hetekben kiszivárogott információk igaznak bizonyultak, a dizájnon picit változtatott az Apple és az idei iPad Pro-hoz hasonlóan száműzték a lekerekített éleket. Sokak örömére vagy bánatára maradt a szenzorsziget is. A motorháztető alatt is vannak említésre méltó változások, végre megkaptuk az 5G-t és az A14 Bionic rendszerchip is sokat fejlődött az előző generációhoz képest.

A két Pro variáns három hátlapi kamerát és egy LiDAR szkennert kapott, ezen a vonalon tehát elégé eltérnek az iPhone 12-től és a Minitől. A szenzorok sem teljesen ugyanazok, itt már héttagú főkameráról beszélünk, ami egyébként egy 12 megapixeles széles látószögű egység. Ehhez társul egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű lencse, valamint egy teleobjektív 2,5x-ös optikai nagyítással és 12 megapixeles felbontással. Még a Pro és a Pro Max között is van eltérés kamerás vonalon, utóbbi picit nagyobb szenzorokat kapott és a teleobjektív is valamivel jobb lett. A LiDAR szenzor nem mondható túl nagy újdonságnak az Apple-nél, az iPad Pro 2020 már megkapta ezt az érzékelőt, ami egyébként környezetünk feltérképezésére szolgál, néhány applikációnál elég hasznos lesz.

A másik oldalon az újfajta Super Retina XDR kijelzőt mindenképp ki kell emelni. Az iPhone 12 Pro 6,1 hüvelykes képernyőjének egyébként 1170 x 2532pixel a felbontása, a nagytesó pedig 1284 x 2778 pixeles képernyővel érkezett. A jobb ütésállóság érdekében a megjelenítő kapott egy kerámiából készült előlapot, ezt természetesen szabad szemmel nem lehet látni. A kijelző felső sávjában található szenzorszigeten a Face ID-hoz szükséges szenzorok mellett 12 megapixeles kamera dolgozik.

Az Apple A14-et az új iPad Air miatt már szeptemberben megismertük, készült is róla egy részletesebb cikk. A lényeg, hogy 40 százalékkal nőtt a teljesítmény és 30 százalékkal javult a grafikai feldolgozó képesség az Apple A12-höz képest. Valami oknál fogva a 2018-as rendszerchipjéhez hasonlított most az Apple. Az igazán nagy durranás (legalábbis a cupertinoiak szerint) az 5G modem, ami végre most az iPhone-okba is megérkezett. Kapunk egy Smart Data Mode névre keresztelt funkciót, aminek köszönhetően a telefonok csak akkor váltanak 5G hálózatra ha egy alkalmazás ki is használja ezt, így lehet spórolni az üzemidővel. Szokás szerint a RAM méretéről az Apple nem adott ki információt, ezzel kapcsolatban pár napon belül valószínűleg okosabbak leszünk. Tárhely tekintetében több modell is forgalomba kerül, 128, 256 és 512 GB-os variánsok közül lehet majd választani.

Az akkumulátorról sem árult el konkrét részleteket Tim Cook és csapata, annyit megtudtunk, hogy az iPhone 12 Pro egy töltéssel 50 órányi zenehallgatást, 15 órányi offline és 10 órányi online videózást kínál.

Ezzel szemben a Pro Max esetében 65 óra zenehallgatással, 17 óra offline és 11 óra online filmnézéssel lehet kalkulálni. Szokás szerint van gyors és vezeték nélküli töltés is. Sajnos az Apple úgy gondolta, hogy a vaskos árcédulába már nem fér bele a fülhallgató és a töltő sem, ezeket külön kell majd megvenni az iPhone-ok mellé, valószínűleg jön is majd a savazás ezzel kapcsolatban a többi gyártótól. Az eredeti ár még nem is lenne annyira vészes, a jelenlegi árfolyamon számolva az iPhone 12 Pro picit több mint 300 ezer forintba kerülne, ehhez képest itthon ennyi a pénzért csak a Mini-t tudjuk megvenni.

Színek tekintetében grafit, ezüst, arany és óceánkék variánsok közül lehet majd választani. Az előrendelés az iPhone 12 Pro esetében október 16-tól indul, a Pro Max-ot valamivel később, november 6-tól lehet majd megrendelni.