Végre eltűnnek a bosszantó jelszavak a hétköznapokból

Forrás:Security Magazine

A három nagy cégóriás (Apple, Microsoft, Google) a napokban közösen jelentette be, hogy eltűnnek a közeljövőben a jelszavak, így biztonságosabbak lesznek a felületek, emellett nem kell észben tartanunk annyi mindent.

crypto50

Napjainkban a biztonság érdekében megszokottá vált, hogy mindent jelszóval védünk. Legyen ez okostelefon vagy számítógép. Ez természetesen az összes email, játék, közösségi és egyéb oldalakon is így van és szinte mindig azt lehet olvasni, hogy mindenhol más jelszót adjunk meg stb.

Ez most végre eltűnhet hamarosan, hiszen a Google, a Microsoft és az Apple közösen bejelentette, hogy támogatják a jelszó nélküli bejelentkezési szabványokat.

Forrás: fidoalliance

Ennek a lépésnek számos hasznos előnye van. Egyrészt magasabb fokú lesz a biztonság, hiszen nem tuják feltörni majd ilyen módon a fiókjainkat, másrészt pedig szinte teljes mértékben garantálni lehet majd, hogy mi fogunk belépni a felületünkre, hiszen természetesen valahogyan azonosítani kell magunkat.

Mobiltelefon az szinte mindenkinél alap eszköznek számít napjainkban, így ha nem azon, hanem valami máson szeretnénk belépni, akkor ez egy segédeszköz lehet, hiszen például azonosíthatjuk magunkat a telefonnal, ha az össze van kapcsolva az adott eszközzel.

Mindezek mellett, ahogyan már fentebb is említettem, nem kell azzal bajlódni, hogy elfelejtjük a jelszavunkat és akkor sem kell aggódni, ha új készüléket veszünk, hiszen könnyedén tudjuk majd magunkat azonosítani. Erre jó megoldás lehet a biometrikus azonosítás, hiszen szinte már nincs is olyan okostelefon, ami ne rendelkezne egy ujjlenyomatolvasóval vagy legalább egy arcfelismerő rendszerrel.


Forrás