Visszakaphatja a Huawei a Google szolgáltatásokat?

Az USA kormánya ott próbál keresztbe tenni a Huawei-nek ahol csak tud, de azért nincs teljesen elvágva az amerikai cégektől a kínai vállalat.


A törvény lehetőséget ad az amerikai cégek számára, hogy egy külön engedély beszerzését követően kereskedhessenek a Huawei-jel. Ilyet már kapott a kereskedelmi minisztériumtól a Microsoft is, így kerülhetett Windows a Honor és Huawei laptopokra. Most Sameer Samat az Android és Google Play alelnöke elárulta, hogy a Google is kért engedélyt a megfelelő szervektől, de egyelőre nem kaptak választ. Abban az esetben ha a kormány rábólint, a Huawei mobilokon újra lehetne használni a Google szolgáltatásokat.

Korábban Richard Yu a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője azt mondta, hogy a készülékeikre egy frissítéssel rögtön vissza lehetne tenni a Google appokat, ha azok újra elérhetőek lennének. Egy ilyen engedély viszont nem örökre szól, ezért fennáll az esélye annak, hogy a későbbiekben nem hosszabbítják meg, így eléggé átgondolatlan döntés lenne rögtön frissítés formájában elérhetővé tenni a Google szolgáltatásokat.

Az sem garancia, hogy a Google megkapja az engedélyt, amíg az USA és a Huawei helyzete nem rendeződik teljesen, addig valószínű a HMS fut majd a készülékeiken. A Google appokkal az új Huawei mobilok tulajdonosainak egyelőre felesleges hosszútávon kalkulálni.