178 millió Facebook felhasználó adatait lopták el

A Facebook közben már meg is találta azt aki a felhasználói adatait ellopta és be is perelték, azt nem tudni mennyi pénzt követelnek tőle.

crypto50

A Facebookon megtalálható csaknem 3 milliárd felhasználó adata nem csak Mark Zuckerbergnek aranybánya, hanem másoknak is, akik meg tudják kaparintani ezeket az adatokat. Ide tartozik Alexander Alexandrovics Szoloncsenko is, akit a napokban több mint 178 millió Facebook felhasználó adatainak ellopása miatt perelt be a közösségi óriás. A fiatalember szabadúszó programozóként tevékenykedik és 2018 januárja és 2019 szeptembere között sikerült neki végrahajtania azt az adathalászatot amivel most bukott le. Alexander egy trükkös módszerrel, a Messenger “Contact Importer” nevű funkciójával élt vissza. Ami a telefonkönyvben található számok alapján keres rá a Facebook felhasználókra.

the verge

A programozó egy automatizált szoftvert vetett be, ami véletlenszerűen generált telefonszámok millióival bombázta a Facebook szervereit. A kontakt-importáló pedig feltárta neki, ha egyezést talált. Így sikerült neki begyűjteni egy több mint 178 milliós mennyiségű csomagot, amit később a RaidForums weboldalán árult. Kezdetben a Solomame, majd később a barak_obama nicknéven árulta portrékáját.

A Facebook szerint Alexander, több más vállalat, köztük Ukrajna legnagyobb kereskedelmi bankjának és futárcégének adatait is megszerezte. Majd végül egy nagyon amatőr hiba miatt sikerült lebuktatnia magát. Ugyanis állásportálokon és e-mail címekben is ugyan azt a nicknevet használta mint a RaidForumon, ahol a megszerzett adatokat árulta. A Facebook most ismeretlen összegű kártérítést követel a fiatalemberen, és a közösségi óriás arra kérte a bíróságot, hogy tiltsák el Alexandert a Facebookhoz való hozzáféréstől és a további adatok árusításától.