553 millió Facebook felhasználó személyes adatai szivárogtak ki

Rengeteg Facebook felhasználó személyes adatait szivárogtatták ki egy hacker egy weboldalon és ezek az adatok elérhetőek az interneten, ami biztonsági szempontból veszélyes lehet a felhasználók számára.

A Facebook történetében már volt rá példa, hogy adatokat tulajdonítottak el a hackerek egy biztonsági rést kihasználva, amit 2019 augusztusában javítottak a jelentések szerint. A Facebook megígérte, hogy felszámolja annak lehetőségét, hogy az adatokat elhalásszák, miután kiderült a Cambridge Analytica botrány. Akkor 80 millió felhasználó adatot tulajdonítottak el és küldtek nekik célzottan politikai irányzatú hirdetéseket, megsértve ezzel a Facebook szolgáltatási feltételeit.

Szombaton egy felhasználó közzétett több százmillió telefonszámot és személyes adatot egy hacker fórumon, amik valós Facebook felhasználók adatai. A nyilvánosságra hozott adatok 106 országból 533 millió embert érintenek. Ezek közül 32 millió az Egyesült államokból, 11 millió az Egyesült Királyságból, 6 millió Indiai felhasználóktól származik. Ezek a személyes adatok kerültek nyilvánosságra az adott felhasználóktól:

  • Telefonszám
  • Facebook azonosítók
  • Teljes nevek
  • Helyek
  • Születési dátumok
  • BIOS
  • bizonyos esetekben e-mail cím.

A szivárogtató szerint nem sokat tehet a Facebook biztonsági szempontból, hogy segítse a jogsértésben érintett Facebook felhasználókat, mivel az adataik már ki lettek szórva a nagyközönségnek. Az egyetlen dolog, amit tehet, hogy tájékoztatja őket az esetről. A sértett felhasználók joggal lehetnek bizalmatlanok, hiszen egy ekkora cégnek képesnek kellene lennie megőrizni a felhasználó személyes adatait és betartani ezzel azt a feltételt, amit a regisztráció során adnak meg.

Forrás