A Samsung is csalt a mobilos benchmark teszteken

A Legfelsőbb Bíróságig jutott a Samsung Galaxy S4 referenciaértékeinek elcsalása, most pedig több év után végre született döntés az ügyben.


A benchmark applikációk referenciapontjaival rendszerint szoktak villogni a gyártók. Természetesen a legtöbb mobiltelefon által nyújtott teljesítményt egy átlagfelhasználó nem szokta kihasználni teljes mértékben, de ettől függetlenül szoktak előfordulni csalások a mobilokat gyártó cégek részéről. Ez általában úgy szokott működni, hogy egy a felhasználók elől elrejtett “programot” vagy forráskódot helyeznek el a telefonon és mikor ez érzékeli, hogy az AnTuTu-t, Geekbench-et, vagy éppen más hasonló appot futtatunk akkor olyan maximális értékre kapcsolja a mobil hardveres erőforrásainak teljesítményét amire egyébként semmikor máskor nem képes az adott eszköz. Már több cég belefutott hasonló hibába, melyek általában mindig ki szoktak bukni.

galaxy-s4

Annak ellenére, hogy a Samsung általában mindig erősen tagadta a hasonló manipulációk használatát most mégis kiderült, hogy korábban volt rá példa. Mint tudjuk a 2013-ban bemutatott Galaxy S4 is egy ilyen mobil volt, ez egy évvel a bemutatását követően derült ki. Akkor azzal magyarázkodott a Samsung, hogy jogilag nem kötelező beszámolni a fogyasztóknak a referenciaértékek manipulálásáról. Azóta pedig megállapítást nyert, hogy valóban nem tisztességesen járt el a dél-koreai vállalat, mivel ezzel nagymértékben befolyásolhatták a fogyasztók vásárlási döntését. Hosszú évek pereskedése után egy bírósági határozat alapján most a Samsung kénytelen minden olyan felhasználónak 10 dollárt visszafizetni aki 2013-ban 649 dollárért vásárolt Galaxy S4-et, mondta ki a Legfelsőbb Bíróság.

FORRÁStheregister
MEGOSZTÁS
Mindig is érdekeltek a mobiltelefonok, 2016-ban kezdtem el saját oldalam, azóta naponta írok a számomra is érdekes tartalmakról.